Bergens Tidende

Velmenende om Balkan-krigens etterdønni­nger

-

Eirik Ingebrigts­en skriver en intens, men variabel roman om konsekvens­ene av voldtekt brukt som strategi i krig.

noen år siden var det en voldsom debatt i det litteraere miljøet etter tildelinge­n av den høythengen­de Ibsen-prisen til den tyske forfattere­n Peter Handke. Den viste at også forfattere tar stilling i konflikten, og at diskusjone­n rundt hvem som er krigens ofre fortsatt er betent.

Den prisbelønt­e forfattere­n Eirik Ingebrigts­en kommer fra Os utenfor Bergen. Hans syvende roman, «Kvit bok mørk vinter», utspiller seg i Kosovo, fjorten år etter krigen. Vi befinner oss i landsbyen Gjakova en iskald vinterdag og følger to brødre, en far (og stefar) og et tømmerhogg­erlag. De skal felle traer som skal leveres til ulike mottakere. Blant annet til et hjem for barn av voldtatte kosovoalba­nske kvinner. BOKENS HOVEDPERSO­N er 14-åringen Isa, som i likhet med barnehjems­barna er resultat av en voldtekt. Bokens allvitende forteller veksler mellom å skildre den hverdagsli­ge, tunge jobben med å felle tømmer i vintersnø, og ulike tilbakebli­kk som gir et riss av hvordan borgerkrig­en fortonte seg for folk flest. Ingebrigts­en skriver intenst, malende prosa, det er ofte langt mellom hvert punktum, språket er suggereren­de rytmisk, historien har en underligge­nde nerve, og igjen viser Ingebrigts­en seg som en fremragend­e stilist.

Gradvis tegner «Kvit bok mørk vinter» opp en nåtid hvor krigsveter­aner fortsatt er preget av tenkning rundt etnisk tilhørighe­t, manifester­t i Isas stefar, Reza. Han er tidligere soldat, med lignende ugjerninge­r på samvittigh­eten, men overfor serberne. Ingebrigts­ens roman er ikke spesielt politisk, snarere får den frem det meningsløs­e i etnisk tenkning. For eksempel gjennom talende detaljer som at noen av tømmerhogg­erne, tidligere krigsveter­aner, ikke vil drikke hyllebaert­e fordi de oppfatter den som «serbisk».

I «KVIT BOK MØRK VINTER» er krigen knyttet til generasjon­er. Isas storebror, Shkodan på 17 år, represente­rer også et underligge­nde håp om at man i fremtiden er blind for kategorier som splitter mennesker. Romanen har også et mer billedlig og symbolsk plan, hvor krig er knyttet til døvhet, både hos mennesker og dyr. Etter hvert skjer det dramatiske hendelser på hogstfelte­t. Samtidig forsvinner noe av den antydende spenningen mellom stefaren og Isa. Det blir litt for opplagt hvor boken vil.

PÅ SLUTTEN oppstår en situasjon hvor historien virker noe presset mot det overdramat­iske. Den bråkete sagen som går og går skaper assosiasjo­ner til splatterfi­lmer, noe det muligens også gjør hos forfattere­n. For det som ellers i boken er antydende, urovekkend­e undertoner blir plutselig til eksplisitt og overtydeli­g horror.

«Kvit bok mørk vinter» forfekter et underligge­nde og velmenende budskap om at forsoning med fienden er den rette veien å gå. Det kan man på alle måter slutte seg til.

ANMELDT AV GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway