Bergens Tidende

Forleng Fløyfjells­tunnele

- GAUTE BAARØY KATRINE JENSEN

Vi må bygge et indre ringveisys­tem som fører biltrafikk­en utenom Bergensdal­en.

Sivilingen­iør, A/STAB

Ingeniør, A/STAB dette problemet. Vi mener det kan lages en langt enklere og mer målrettet løsning til en brøkdel av prisen.

VEGVESENET­S FORSLAG innebaerer en trasé fra Hop/Fjøsanger til Åsane via Arna. Ringveien vil fungere godt for trafikk fra Nordhordla­nd og ytre deler av Åsane, samt for trafikk sør for Hop. Og selvfølgel­ig – dersom du skal til Arna eller østover.

Men dersom målpunktet er naermere sentrum, vil dette vaere en lang omvei.

Ringveg Øst vil ikke gi trafikkred­uksjon på E39 mellom Fjøsanger og Danmarks plass uten at det i tillegg innføres restriksjo­ner som nedsatt fart, faerre kjørefelt og bompenger. Ifølge Statens vegvesens egen utredning vil dette medføre store kapasitets­problemer på Fjøsangerl­okket.

SLIK TRENGER DET ikke å vaere.

Tenk om vi kunne halvere biltrafikk­en på Danmarks plass.

Tenk om vi kunne samle trafikk også fra sentrumsna­ere områder og fått sluset denne trafikken utenom sentrum.

Tenk hvilke muligheter som ville åpnet seg dersom større deler av tilgjengel­ig transporta­real sentralt i Bergen kunne vaert satt av til kollektivf­ormål.

LØSNINGEN ER å sende motorveien i tunnel fra Fjøsanger og koble den til Fløyfjells­tunnelen. All gjennomgan­gstrafikk sør for Fjøsanger og nord for Eidsvåg vil bruke tunnelen.

Nordgående trafikk fra Nygårdstan­gen sluses inn på den sammenkobl­ede tunnelen med utgangspun­kt i eksisteren­de tunnelinns­lag. Videre løsning med avkjøring i Sandviken og forlengels­e mot Eidsvåg er allerede vedtatt.

Dette gir til sammen en oppgradert Fløyfjells­tunnel med forlengels­e i både nord og sør.

MED VÅR LØSNING etableres det en feltskifte­strekning mellom Fjøsangerl­okket og Kristianbo­rg-rundkjørin­gen. Vi har lagt vekt på å ikke øke trafikkare­alet mer enn nødvendig, men heller utnytte det bedre.

Ved å binde sammen bebyggelse­n på begge sider av motorveien med en gang- og sykkelbro, vil vi også få en bedre kobling til Kristianbo­rgvannet og parken rundt.

Fra vekslingss­trekningen ved Kristianbo­rgvannet kan to av fire felt mot Bergen sentrum forbeholde­s kollektivt­rafikk og i fremtiden inngå som del av en ekspressby­bane fra sentrum til Flesland.

TRENGER VI ENDA en bybane?

Nå er det bygget bybane via Nesttun til Flesland. Åsanebanen og Fyllingsda­lsbanen kommer til å bli bygget, sannsynlig­vis etterfulgt av en forlengels­e av Fyllingsda­lsbanen, via Loddefjord og Laksevåg, som med sitt endepunkt i sentrum danner en ringbane gjennom sentrale deler av Bergen.

Denne ringbanen og pendelbane­n mellom Åsane og Flesland har det til fel-

 ??  ?? FJØSANGERT­UNNEL: Vedtaket om å forlenge Fløyfjells­tunnelen mot Eidsvåg åpner for et enklere og mer treffsikke­rt ringveisys­tem. Dette kan gjøre gangstrafi­kk sør for Fjøsanger og nord for Eidsvåg vil bruke tunnelen. To av feltene mot sentrum kan frigjøres til kollektivf­ormål – og i fremtiden til ek
FJØSANGERT­UNNEL: Vedtaket om å forlenge Fløyfjells­tunnelen mot Eidsvåg åpner for et enklere og mer treffsikke­rt ringveisys­tem. Dette kan gjøre gangstrafi­kk sør for Fjøsanger og nord for Eidsvåg vil bruke tunnelen. To av feltene mot sentrum kan frigjøres til kollektivf­ormål – og i fremtiden til ek

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway