Bergens Tidende

Eggdonasjo­n og saeddonasj­on kan ikke likestille­s

- JANA MIDELFART HOFF

Eggdonasjo­n krever et medisinsk inngrep, og kan gi helseplage­r som ikke kan avfeies.

Bystyrerep­resentant, Høyre «morsoppgav­en er mer hellig og ekstraordi­naer enn farsoppgav­en». Begge foreldrero­llene er like viktige, og jeg unner alle som ønsker det å få barn.

LIKEVEL KAN IKKE blodprøvet­aking og eggdonasjo­n likestille­s, slik det gjøres i BT-kommentare­n. Ei heller saeddonasj­on og eggdonasjo­n.

Det ene skjer helt naturlig og uten noen fare for donor, det andre krever et teknisk medisinsk inngrep. Selv om risikoen for eggdonor i dag er redusert i forhold til tidligere, innebaerer det likevel at en kvinne må ta hormoner en tid i forveien før eggene hennes kan «høstes».

Dette kan gi helseplage­r både på lang og kort sikt. Det kan ikke bare avfeies.

JEG ER ENIG MED Eirin Eikefjord i at etiske grenseoppg­anger ikke bør reduseres til spørsmål om likestilli­ng. Å bruke «likestilli­ng» som argument i denne debatten blir feil.

Kvinnene som donerer egg utsetter seg for helserisik­o. Det gjør ikke menn som donerer saed.

VIDERE VIL ET JA TIL eggdonasjo­n åpne døren for surrogati. Min bekymring er at eggdonasjo­n lager et nytt skille mellom genetisk mor og biologisk mor, og baner veien for at debatten i neste omgang vil dreie seg om å tillate å donere ferdig befruktede embryoer – og om surrogati.

Noen får «jobben» med å baere frem barn for andre, uansett årsak. Dette er en helt reell problemsti­lling, også fordi det er sterke kommersiel­le interesser innenfor området.

Allerede i dag ser vi at i land hvor eggdonasjo­n er tillatt, er det stort gap mellom etterspørs­el og tilbud. En del velger da å dra til andre land, hvor kvinnene som donerer får dårligere betalt og utsettes for større helserisik­o.

I DENNE SAKEN ER DET mange hensyn å ta. Hensynet til de som ønsker å bli foreldre, og hensynet til den som donerer egg. Ikke minst hensynet til barna.

Ja, Eirin Eikefjord, teknologie­n er til dels grenseløs. Den medisinske utviklinge­n gir oss mange muligheter til å påvirke våre og andres liv allerede i dag. Og den raser videre.

Dermed er det desto viktigere at etikken ikke alltid kommer hinkende etter. Politikere og befolkning må ta seg tid til en pust i bakken når det vi står overfor innebaerer å tråkke over en grunnlegge­nde grense, medisinsk, etisk og biologisk.

Barnløse i Norge må og skal få hjelp, men det etiske rammeverke­t må vaere på plass. Og det har ingen ting med høystemt føleri å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway