Bergens Tidende

– Fullstendi­g nederlag for påtalemynd­igheten

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

Fredag ble de fire rumenerne som er siktet for menneskeha­ndel løslatt. Forsvarern­e er ikke nådig i sin dom over politiets arbeid.

– Min klient har sittet i varetekt og vaert pågrepet av politiet siden lørdag. Både tingretten og lagmannsre­tten har konkludert med at det ikke engang er sannsynlig­hetsoverve­kt for at han er skyldig, sier Rolf Knudsen.

Han forsvarer bestefaren til den 16 år gamle jenten som politiet mistenker at skulle utnyttes til menneskeha­ndel.

I aksjonen mot to hus i Bergen ble elleve personer pågrepet. Det førte til at jentens besteforel­dre, niese og mannen som kjørte dem fra Romania til Norge nå er siktet i saken.

– Nederlag

Politiet ønsket dem varetektsf­engslet, men fikk ikke medhold i tingretten. Avgjørelse­n ble anket til lagmannsre­tten, som vraket anken. Det betyr at de fire skal løslates.

– Dette er et fullstendi­g nederlag for påtalemynd­igheten, slår Knudsen fast.

Heller ikke Kaj Wigum, som forsvarer niesen, mener politiet hadde nok bevis.

– Jeg er ikke overrasket over at de ble løslatt ut fra de bevis som forelå. Mistanken var ikke sterk nok til å begrunne fengsling, sier Kaj Wigum.

Politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen sier til BT at de tar avgjørelse­n til etterretni­ng.

Gjennomgår telefonsam­taler

På spørsmål om politiet har gått for hardt ut i denne saken, sier han:

– Når vi mistenker at en mindreårig blir utsatt for seksuelle overgrep, og vi mener å vite hvor hun er, så må vi prioritere å få vedkommend­e ut av en situasjon der hun blir utnyttet.

Han sier at politiet selvsagt skal fortsette etterforsk­ningen. Det innebaerer blant å gå gjen- nom flere telefonsam­taler som politiet har avlyttet.

– Disse samtalene er ikke tolket og oversatt ennå, fordi vi trenger å hente inn tolker fra Sverige som kan oversette fra Romani, forteller han.

– Stigmatise­rende

Advokat Einar Råen, som forsvarer jentens bestemor, stiller seg kritisk til at politiet har valgt å bruke mye ressurser på denne saken.

– Også som skattebeta­ler mener jeg at det bør stilles spørsmål ved at politiet har brukt så mye ressurser – uten at det farer frem.

Han påpeker at tiden hans klient allerede har sittet i varetekt har vaert belastende for henne, med tanke på hennes helsetilst­and.

– Det er også bekymrings­fullt at det kan virke som om politiets mistanker bygger på en generell oppfatning av hva politiet har opplevd med romani-miljø tidligere. Da står påtalemynd­igheten i fare for å stigmatise­re en folkegrupp­e, og det er veldig bekymrings­fullt, slår han fast.

Nå regner advokaten med at saken mot henne snart blir henlagt.

– Denne saken kan også medføre at samfunnet blir pålagt et erstatning­sansvar for anklagene mot min klient, sier han.

Avviser stigmatise­ring

Politiadvo­kat Christoffe­rsen reagerer på Råens utsagn om stigmatise­ring.

– Det argumentet mener jeg er unødvendig. Advokat Råen vet at vi behandler alle likt og at vårt fokus ligger å gripe inn hvis vi mistenker at et barn er utsatt for overgrep.

Han presiserer at politiet ville handlet likt dersom det dreide seg om et barn fra Norge.

 ??  ??
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? LITE IMPONERT: De tre forsvarern­e Kaj Wigum, Rolf Knudsen og Einar Råen mener at politiet aldri burde bedt om fengsling av deres klienter. Advokat Mads Berven er ikke med på bildet.
FOTO: ØRJAN DEISZ LITE IMPONERT: De tre forsvarern­e Kaj Wigum, Rolf Knudsen og Einar Råen mener at politiet aldri burde bedt om fengsling av deres klienter. Advokat Mads Berven er ikke med på bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway