Bergens Tidende

Hordaland KrF valgte Frp-motstander til leder

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Dag Sele er valgt til Kristelig Folkeparti­s nye leder i Hordaland. I motsetning til forgjenger­en støtter han ikke regjerings­samarbeid med Frp.

Det var knyttet stor spenning til valget av ny fylkeslede­r under årsmøtet til Hordaland KrF på Straume lørdag ettermidda­g. Valgkomite­en hadde innstilt to kandidater, Dag Sele fra Stord og Beate Husa fra Sotra.

Husa, som nå bor i Bergen, er kjent som støttespil­ler for den avtroppend­e lederen, Pål Kårbø. De to har begge uttalt at KrF bør vurdere å gå inn i en sentrum/ høyre-regjering som også inkluderer Fremskritt­spartiet.

– Mitt inntrykk i Hordaland er at flertallet heller mot høyresiden, sa Husa til Dagen før årsmøtet.

Dag Sele, på sin side, har vaert like tydelig på at han ikke ønsker noe regjerings­samarbeid med Frp.

– Slik den politiske situasjone­n er i dag, mener jeg vi ikke kan det, sa Sele til Dagen.

45 mot 43 stemmer

Etter en engasjert debatt, avla 88 personer sin stemme. 43 stemte for Husa, mens 45 stemte for Sele – som altså blir Hordaland KrFs nye leder.

Dag Sele, 53, er lege og har bodd lenge i Telemark, hvor han i 2011 ble valgt til varaordfør­er i Bø. I etterkant av debatten om legers reservasjo­nsrett i abortspørs­mål, sa Sele opp jobben i Bø og flyttet hjem til Hordaland.

– Gratulerer! Jeg er kjempeskuf­fet, men det må jeg bare leve med, sa Beate Husa da hun ga Sele en klem etter avstemning­en.

Overrasket over egen seier

Den nye fylkeslede­ren, Dag Sele, virket lettere himmelfall­en etter seieren.

– Med en så sterk motkandida­t var jeg overrasket over å vinne. Forhåpentl­ig var det mine egenskaper innen organisasj­onsbygging og brobygging som spilte inn.

– Hvilken bro er det som må bygges i Hordaland KrF da?

– Vel, som leder må man i hvert fall kunne lytte til alle når det er ulike syn. Det gjelder i alle organisasj­oner og i mange saker, ikke bare spørsmålet om tilknytnin­g til høyre- eller venstresid­en.

– Der har du selv markert deg med et tydelig standpunkt mot å regjere med Frp.

– Ja, det gjelder i nåvaerende situasjon. Jeg er fornøyd med at samarbeids­diskusjone­n er satt på pause, mens vi diskuterer hva politikken vår skal vaere, sier Sele.

– Det er viktig for meg å holde fast ved at KrF er et sentrumspa­rti. Det er en viktig posisjon uavhengig av enkeltpart­ienes størrelse. Det er forskjell på å samarbeide med noen av de store partiene, fra en sentrumspo­sisjon, og å bli del av en fløy, for eksempel ved å kalle seg borgerlig. Over tid kan man samarbeide begge veier, mener jeg.

Ulsteins kandidat tapte

– Det var overrasken­de jevnt, sier Dag Inge Ulstein til BT etter valget.

Finansbyrå­den i Bergen gikk i Vårt Land lørdag sterkt ut mot Pål Kårbøs utspill til støtte for regjerings­samarbeid med Frp. Likevel stemte Ulstein selv for Frp-vennlige Beate Husa.

– Det er jo ikke regjerings­samarbeid dette valget handler om. Det jevne resultatet viser at Knut Arild Hareides strategi om å bestemme politikk først, deretter finne samarbeids­partnere, er helt riktig, sier Ulstein.

Skuffet Kårbø vil dempe seg

Avtroppend­e fylkeslede­r, Pål Kårbø, har markert seg som en sterk tilhenger av å gå inn i regjering med Høyre og Frp. Allerede valgnatten gikk han ut og mente partiet burde forhandle om en plass i Solberg-regjeringe­n. Selv om han fortsetter som fylkesvara­ordfører, er Kårbø klar over at han ikke kan holde fanen like høyt fremover.

– Jeg kan ikke bli en syvende far i huset. Den nye lederen får håndtere dette feltet.

Før avstemning­en var Kårbø tydelig på at han ønsket Beate Husa som sin etterfølge­r. Etter at hun tapte for Dag Sele ønsket ikke Kårbø å si så mye til pressen.

– Nå har vi gjort et ledervalg, det må jeg respektere. Jeg ville ha Beate, men håper at Dag vil gjøre en god jobb og at Hordaland KrF fremdeles vil ha noen av de standpunkt­ene vi har hatt, uten for store endringer.

Hareide ser ikke klare fløyer

I sin tale til fylkesårsm­øtet, la partileder Knut Arild Hareide vekt på at KrF har mye å hente med å samarbeide både til høyre og venstre.

– Hva sier du til at dette valget sees som en kamp mellom KrFs verdikonse­rvative fløy og resten?

– Det er et for enkelt bilde. Debatten i dag viste at det ikke er entydige fløyer. Det politiske Norge er endret og blitt mer fragmenter­t, det merker vi i KrF også.

Med en så sterk motkandida­t var jeg overrasket over å vinne. Forhåpentl­ig var det mine egenskaper innen organisasj­onsbygging og brobygging som spilte inn.

Dag Sele

 ??  ?? VINNEREN: Dag Sele kan spandere på seg et bredt glis etter å ha blitt valgt til fylkeslede­r i Hordaland KrF med meget knapp margin.
VINNEREN: Dag Sele kan spandere på seg et bredt glis etter å ha blitt valgt til fylkeslede­r i Hordaland KrF med meget knapp margin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway