Bergens Tidende

Slik kunne Possibilit­yeierne slå seg konkurs og kvitte seg med gjelden

-

Det er faktisk en ganske vanlig metode.

eiere, og drevet videre. Hvordan er det mulig?

Har ikke personlig ansvar

Possibilit­y er et aksjeselsk­ap. Det spesielle med aksjeselsk­ap er at de regnes som en egen juridisk person. Når et aksjeselsk­ap får gjeld, er det derfor ikke eierne som er ansvarlige for å betale denne gjelden tilbake. Det er det bare selskapet selv som er.

Selskapet finnes ikke lenger

Et selskap går konkurs dersom det skylder penger det ikke klarer å betale tilbake, og heller ikke klarer å selge unna eiendeler for å skaffe disse summene.

Hvis det samme skjer med en person, forsvinner ikke gjelden. Den må betales ned med fremtidige inntekter. Men et aksjeselsk­ap slutter å eksistere ved en konkurs. Det vil si at det kommer ingen flere inntekter, så gjelden vil aldri bli betalt tilbake.

Pengene er tapt.

Selger for å betale ned gjeld

De som har krav mot selskapet, kalles kreditorer. For å minimere skaden for dem, skal en advokat umiddelbar­t ta over kontrollen av et selskap som går konkurs. Dette kalles en bostyrer, og oppgaven er å skaffe oversikt over alt som finnes av verdier, som kan bidra til å betale ned gjelden.

For å skaffe mest mulig penger, vil bostyreren også prøve å selge deler av eller hele selskapet videre.

Nettopp dette skjedde med Possibilit­y. Da er det ingenting i veien for at de gamle eierne kan kjøpe det samme selskapet. Ofte vil det vaere lurt, fordi de ofte er villige til å betale mest for å få fortsette selskapet sitt. På den måten skaffer bostyreren mest mulig penger til kreditoren­e.

Skal vaere mulig å feile

Slik kan altså eierne kvitte seg med gjelden i et selskap, enkelt forklart. Årsaken til at systemet er slik, er at det ikke skal vaere for høy risiko å starte et selskap. Reglene er laget fordi man ønsker at folk skal satse, starte opp nye selskaper og vaere gründere. Da må det også vaere lov å mislykkes, gå konkurs og starte på nytt igjen, uten at eierne risikerer sin personlige økonomi.

Kan også vaere straffbart

Du kan likevel ikke gjøre dette i all evighet. Det er ikke lov å spekulere i å la selskaper gå konkurs. De som gjør det, kalles gjerne konkursryt­tere. De oppretter selskaper og tar store lån. Så tar de ut høy lønn eller tapper selskapet for verdier på andre måter, før de slår det konkurs.

Skjer dette flere ganger, risikerer eierne å få en konkurskar­antene. Det betyr at de ikke lenger får lov til å opprette nye selskaper, vaere styreleder eller lignende. Det å drive selskaper på lånte penger du aldri har tenkt å betale tilbake, er også straffbart. Blir dette oppdaget, kan du bli anmeldt.

I de fleste tilfeller har likevel ikke eierne skylden for konkursen. Da er taperne de som har krav på penger, men aldri får dem.

Kilder: Altinn, Konkursråd­et og Hans Fredrik Marthinuss­en, professor i formuesret­t ved Universite­tet i Bergen.

Det å drive selskaper på lånte penger du aldri har tenkt å betale tilbake, er også straffbart.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? SKYLD I KONKURSEN: Eventselsk­apet Possibilit­y har gitt mye av skylden for konkursen til arrangøren­e av sykkel-VM, som de hevder skylder dem 13 millioner kroner.
FOTO: ØRJAN DEISZ SKYLD I KONKURSEN: Eventselsk­apet Possibilit­y har gitt mye av skylden for konkursen til arrangøren­e av sykkel-VM, som de hevder skylder dem 13 millioner kroner.
 ?? FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? EIERNE: Forretning­smennene Jan Olav Jørgensen og Rolf Tore Andersen overtok Possibilit­y i 2014. I februar i år slo de selskapet konkurs, før de kjøpte det tilbake uken etter.
FOTO: ROAR CHRISTIANS­EN EIERNE: Forretning­smennene Jan Olav Jørgensen og Rolf Tore Andersen overtok Possibilit­y i 2014. I februar i år slo de selskapet konkurs, før de kjøpte det tilbake uken etter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway