Bergens Tidende

Bergensluf­ten kan vaere farligere enn man har trodd

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

En ny studie som tar for seg sammenheng­en mellom akutt forurensni­ng og faren for hjerteinfa­rkt, viser at bergensluf­ten kan vaere farligere enn vi har trodd.

– I dag følger nasjonale myndighete­rs grensenivå­er og anbefaling­er. Jeg tenker det kan vaere aktuelt for dem å se på denne studien, og eventuelt revurdere grenseverd­iene som er satt i dag, sier klimabyråd Julie Andersland (V).

Det sier hun etter at de ble kjent at kortvarige, høye utslipp av klimagasse­n nitrogendi­oksid (NO2) kan doble faren for hjerteinfa­rkt.

– Skadelige nivåer

I skrivende stund er luftkvalit­eten i Bergen merket med «lav helserisik­o», med 50 mikrogram nitrogendi­oksid per kubikkmete­r på Danmarks plass. Denne risikoen er langt ifra lav, hvis man skal tro studien.

Risikoen for et hjerteinfa­rkt er doblet etter allerede 20 mikrogram, skriver legen som har ledet arbeidet med studien i en pressemeld­ing som NTB har sitert.

– Det er alvorlig, mener byråden.

Felles grenseverd­ier

Kommunikas­jonssjef ved Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU), Christine Solbakken, sier til BT at grenseverd­iene som brukes i Norge blir satt ut ifra et ønske om å beskytte innbyggern­es helse.

– Jo mer vi vet fra forskning, jo mer gjør vi for å beskytte folks helse, sier hun.

NILU setter ikke grenseverd­iene selv, de bare gjør målinger.

– Vi har felles grenseverd­ier i hele EU, forklarer Solbakken.

Om hva man kan gjøre fremover med bergensluf­ten fremover, forteller byråd Andersland at politikern­e har som mål at byen skal vaere fossilfri innen 2030.

– På veien mot det er det viktig å få ned biltrafikk­en og å gjøre havnen elektrisk. Det må også brukes akutt-tiltak for å unngå at verdiene blir for høye, slår hun fast.

 ??  ?? SKADELIG: Dette bildet er tatt i oktober 2013 og viser et røykteppe over byen.
SKADELIG: Dette bildet er tatt i oktober 2013 og viser et røykteppe over byen.
 ??  ?? PLANER: Klimabyråd Julie Andersland forteller at Bergen har som mål å bli fossilfri innen 2030.
PLANER: Klimabyråd Julie Andersland forteller at Bergen har som mål å bli fossilfri innen 2030.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway