Bergens Tidende

– Er det en som fortjener gullet, så er det Astrid

- ERLEND NESJE erlend.nesje@bt.no

Hun spurtet Norge til gull og seg selv naermere tittelen tidenes vinterolym­pier. Men det var en gråtende lagvenninn­e Marit Bjørgen (37) tenkte mest på, da hun var i mål.

– Hvis det er noen som fortjener det gullet, så er det Astrid. Ikke minst med tanke på det hun var gjennom i Sotsji.

Totalt utmattet ble Bjørgen liggende etter å ha spurtslått svenske Stina Nilsson. Glade lagvenninn­er kastet seg over skidronnin­gen som sikret karrierens OL-gull nummer syv–ett mindre enn Ole Einar Bjørndalen.

De lå i en klynge på snøen. De jublet og de gråt.

Så reiste Bjørgen seg opp. Hun ga en varm klem til Ingvild Flugstad Østberg, som gikk en god første etappe. Hun omfavnet Ragnhild Haga, som gikk en praktfull tredjeetap­pe.

Så tok holdt hun rundt en strigråten­de Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som gikk helt i kjelleren og trodde hun hadde ødelagt stafetten for Norge på andre etappe.

Men gullet var ikke tapt. 37-åringen fra Rognes hadde en siste spurt i seg.

Så tok landslaget­s mor vare på flokken sin.

Tårene og sorgen i Sotsji

Akkurat slik hun gjorde på Laura skistadion utenfor Sotsji for fire år siden.

Hun gikk inn til gull på 2014OLs første øvelsesdag.

Men det er tårene og sorgen vi husker best.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror kvelden før. De norske jentene gikk med sørgebind. I løpertelte­t slo OL-vinneren rundt strigråten­de lagvenninn­er.

Det var TV-bilder som rørte en hel nasjon.

– Jeg føler meg ikke som en mor, men én av dem. Astrid og jeg har vaert med lenge sammen. Vi har opplevd mye, både oppturer og nedturer, sa Bjørgen da hun møtte de norske journalist­ene etter den internasjo­nale pressekonf­eransen i Pyeongchan­g.

Hun var enig at scenene i målområdet ved Alpensia skistadion minnet om Sotsji.

– Det er noen ting som gir perspektiv på livet.

– OL involverer følelser

To meter til høyre for henne satt Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Heming-løperen er et følelsesme­nneske. Hun gråt da vi spurte hvor mye dette betydde for henne. Og kontrasten til det triste i Sotsji.

– OL kommer alltid til å vaere noe som involverer vanvittig mye følelser for meg, sier hun.

– Jeg tror helt aerlig at uten det som skjedde i Sotsji, hadde jeg ikke vaert skiløper nå. Det har en vanvittig drivkraft til å fortsette å satse. Jeg er blitt litt bedre for hvert eneste år, men jeg tror ikke at jeg hadde en olympisk periode til uten at det som skjedde i Sotsji hadde skjedd. Sånn sett faller ting på plass til slutt, sa 30-åringen og tørket en tåre.

–Hva sa du til Bjørgen da dere holdt rundt hverandre?

– Jeg klarte ikke å si ett eneste ord. Jeg bare grein og hikstet, det var lykke og frustrasjo­n på én gang. Det var ikke noen som sa noe fornuftig.

Noen timer tidligere fryktet hun at stafetten var kjørt for Norge. Etter at Ingvild Flugstad Østberg hadde gitt henne en luke på 21 sekunder ned til Charlotte Kalla, gikk Jacobsen kontroller­t ut. Hun følte seg fin hele førsterund­en.

–Men på starten av andrerunde­n var det som om bryteren ble skrudd av. Jeg har hatt veldig gode hardøkter her borte. Så hvorfor det svartner sånn, har jeg ingen god forklaring på.

Tok inn alt det tapte

Norge var et halvt minutt bak Sverige etter to etapper. Men Ragnhild Haga gikk inn nesten hele forsprange­t.

Og på siste etappe viste Marit Bjørgen god, gammel klasse da hun gikk fra Stina Nilsson på oppløpet.

Norge var olympiske mestere i stafett og fikk sin revansj etter smørefiask­oen i OL for fire år siden. Også den gikk Uhrenholdt Jacobsen. Og hun husker fortsatt hver meter av det løpet.

– Det er litt surrealist­isk. Alle ser jo at jeg har en dårlig dag. Men så er det tre andre som går bra. Det er rart å vinne noe når en har hatt en dårlig dag på jobben.

–Hvor glad er du i lagvenninn­ene dine nå?

– Jeg var veldig glad i både Ingvild, Ragnhild og Marit også før i dag. Og det som gjør at jeg er aller mest glad i dem, er at hvis vi hadde endt opp uten medalje, og det hadde vaert min skyld, ville de vaert rause mot meg. Det vet jeg. De hadde aldri kjeftet. De hadde løftet meg opp. Det er sterkere enn at vi tar gullet. Hadde jeg ødelagt alt, ville de bygd meg opp igjen likevel. Det er styrken i laget vårt.

Hele laget møtte psykolog

Kvelden før stafetten møtte de fire på laget psykolog Britt TajetFoxel­l i fellesromm­et på hotell Olive. Samtlige fire måtte skrive ned de positive egenskapen­e til de andre på laget.

– Det pleier vi å gjøre før stafett. Vi er fire individuel­le løpere med forskjelli­ge kvaliteter som kan skape fremdrift i sporet. Men setter vi alle fire sammen, er vi sterkere enn summen av de fire hver for seg. Vi prøver å jobbe mye for å gi hverandre selvtillit og bygge sånn at vi skal vaere en kraft ikke fire individuel­le, forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

De norske langrennsj­entene er forskjelli­ge individuel­t. Men de er et lag i gode og onde dager. Det holdt til OL-gull.

Og selv om Bjørgen hadde seks av dem fra tidligere, satte hun dette veldig høy.

–Jeg tar gull med to jeg ikke har gjort det med to (Haga og Jacobsen) tidligere, sa Bjørgen.

Skisporten­s dronning. Langrennsl­andslagets mor. Tiril Eckhoff har hatt en sesong med skuffelse og usikkerhet. Men da OL-medaljen sto på spill på lørdagens fellesstar­t innfridde hun. 27-åringen skjøt fullt hus – og holdt unna på sisterunde­n. Dermed vant hun et frenetisk oppgjør om bronsemeda­ljen. Fossum-løperen ble kun slått av gullvinner Anastasia Kuzmina og Darja Domratsjev­a.

– Jeg er skikkelig stolt av meg selv. I går var jeg skikkelig langt nede. Jeg var skikkelig «deppa», sier Eckhoff.

– Selvtillit­en ikke på topp

På de tre første OL-øvelsene ble Eckhoff nummer 24, 9 og 23. Etter at hun endelig lyktes lørdag, kom tårene i intervjuet med TVNorge.

– Jeg er litt emosjonell. Jeg driver med en litt teit idrett. Man skal alltid vaere beinhard i denne idretten, sier Eckhoff spøkefullt.

– VI har sett konturene av at Tiril kommer tilbake, sier kvinneland­slagets trener Stian Eckhoff – som også er bronsevinn­erens bror.

– Det er klart du blir preget av to måneder med dårlige skyteresul­tater. Så selvtillit­en er ikke på topp, men hun har hatt troen, sier Stian Eckhoff.

– Utrolig imponerend­e

Dermed tok Eckhoff sin fjerde OL-medalje. På fellesstar­ten i Sotsji tok hun faktisk også bronsen. Fra det mesterskap­et reiste hun dessuten hjem med sprintbron­se og mixed-stafett-gull.

Eckhoff og lagvenninn­e Marte Olsbu kom inn på siste stående rett etter hverandre. Olsbu skjøt også fullt hus, men var litt tregere i sporet. Dermed ble hun nummer 8.

– Det er utrolig imponerend­e, sier Eurosporte­kspert Martin Eng om de norske løpernes mentalitet.

Dermed har Norge to medaljer på kvinneside­n – sier Olsbu tok sølv på sprinten.

– Vi er over det vi hadde håpet på fra de individuel­le øvelsene. To av jentene har medalje med i bagasjen. Da kan vi ikke si annet enn at vi har truffet bra, sier trener Stian Eckhoff.

Hadde jeg ødelagt alt, ville de bygd meg opp igjen likevel. Det er styrken i laget vårt. Astrid Uhrenholdt Jacobsen

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? TRØSTET: Marit Bjørgen holdt rundt en gråtende Astrid Uhrenholdt Jacobsen i målområdet.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX TRØSTET: Marit Bjørgen holdt rundt en gråtende Astrid Uhrenholdt Jacobsen i målområdet.
 ??  ?? TÅREVÅT: Tiril Eckhoff fikk tårer i øynene i intervjuet.
TÅREVÅT: Tiril Eckhoff fikk tårer i øynene i intervjuet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway