Bergens Tidende

Politikk som ikke virker, må endres

Regjeringe­n myket opp arbeidsmil­jøloven for å få flere i utsatte grupper i arbeid. Skjer det ikke på sikt, må regjeringe­n finne ny politikk.

-

I2015 BLE arbeidsmil­jøloven endret slik at arbeidsgiv­er kan ansette midlertidi­g i 12 måneder. Slik skulle det bli lettere for unge, innvandrer­e og personer med nedsatt funksjonse­vne å få jobb. En forsknings­rapport fra Institutt for samfunnsfo­rskning konkludere­r nå med at dette ikke har skjedd. Flere i utsatte grupper har ikke fått jobb, men flere har fått midlertidi­ge jobber. Det er altfor tidlig å konkludere om lovendring­en har virket etter hensikten. Men når regjeringe­ns argument for lovendring­en var å senke terskelen for å få jobb, må den også justere kursen dersom politikken på sikt viser seg ikke å fungere slik.

REGJERINGE­N KUNNE ha basert lovendring­en på andre argumenter, som at en mer fleksibel arbeidsmil­jølov trengs for å styrke naeringsli­vet. Arbeidsgiv­ere kan oppleve det som mindre risikabelt å gi flere jobb dersom ansettelse­ne er midlertidi­ge – saerlig i dårlige tider. Men regjeringe­ns argument var at flere unge, innvandrer­e og funksjonsh­emmede ville komme i jobb. Dersom den effekten ikke inntreffer, faller grunnlaget for lovendring­en bort, og regjeringe­n må vaere villig til å revurdere den.

Arbeidsmin­ister Anniken Haugli (H) har rett når hun påpeker at det er vanskelig å slå fast hva som er årsaken til at ikke flere har kommet i arbeid.

ENDRINGEN KOM MIDT i en økonomisk nedtur, der mange bedrifter, saerlig på Vestlandet, måtte nedbemanne. En mer fleksibel arbeidsmil­jølov kan ikke veie opp for et oljeprisfa­ll. Det er først nå, når bedriftene har begynt å oppbemanne igjen, det er mulig å se om loven har noe for seg.

Selv om det er for tidlig å slå fast at oppmykinge­n av arbeidsmil­jøloven er mislykket, er det enkelte funn i rapporten som gir grunn til bekymring. Det ser ikke ut til at reformen har gjort det lettere for personer med nedsatt funksjonse­vne å få jobb.

Det er også nødvendig å følge med på om økt adgang til midlertidi­ge ansettelse­r fører flere inn i fast jobb på sikt. Faste ansettelse­r bør fortsatt vaere normen i det norske arbeidsliv­et.

OPPMYKINGE­N AV arbeidsmil­jøloven var kontrovers­iell. Å gjøre det lettere for arbeidsgiv­ere å ta sjansen på å ansette personer i sårbare grupper, må vaere en høyt prioritert politisk oppgave fremover. Det var rett av regjeringe­n å teste ut om lettere tilgang midlertidi­ge ansettelse­r kunne få flere i jobb. Også i arbeidsliv­spolitikke­n må det vaere rom for å prøve, for det er ikke alltid politikken feiler.

Men prøvingen må vaere kunnskapsb­asert, og dersom politikken ikke virker slik regjeringe­n ønsket, må man heller finne andre tiltak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway