Bergens Tidende

Lokker laerere med høy startlønn og store bonuser

Før var det ingeniør- og oljearbeid­ere som ble headhuntet og lovet jobb før fullført utdanning. Nå er det laererne som står i sentrum.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

eSmilende laerere fremfor grønne krittavler er avbildet på brosjyrer og rollups med lovnader om «høyere lønn fra 1. dag», «fire års ansiennite­t fra start» og «som laerer i Bodø får du 30.000 kroner over gjeldende lønnstabel­l».

– Vi merker godt at det er kamp om de flinkeste laererne. Da gjelder det å gjøre seg attraktiv, sier Linda Sundseth i Ullensaker kommune.

Laererstud­entene ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) vrimler rundt i skolens aula denne onsdagen. I kombinasjo­n med studentene­s fagdag har to kommuner – fra hver sin kant av landet – tatt turen til Bergen med mål om å lokke til seg laerere.

Og de er ikke de første kommunene som er på besøk. Tidligere i år var det Baerum kommune som tok turen over fjellet.

Lokker med høyere lønn

For mens Ullensaker kommune frister de nyutdannen­de laererne med fire års ansiennite­t – to lønnstrinn opp – fra dag én, lover Bodø kommune mellom 20.000 og 30.000 kroner ekstra i lønn, hvert år.

– Det blir dyrt, men det tar vi oss råd til, sier utdannings­sjef i Bodø, Tore Tverbakk.

– I fjor ansatte vi mellom 70–80 nyutdanned­e laerer, og vi regner med å trenge nesten like mange til årets skolestart. Laererstud­entene i nord kjenner vi godt, men vi ser det er behov for å rekruttere laerere fra hele landet, sier han.

Ny laerernorm

Fra og med i høst trer deler av laerernorm­en i kraft. Normen skal sikre maks 16 elever pr. laerer i 1.- 4. klasse og maks 21 elever pr. laerer i 5.–7. klasse.

For å nå kravene må landets skoler ansette rundt 2800 laerere på kort tid. Hele laerernorm­en har fått en prislapp på over to milliarder kroner.

Det gjør laererstud­entene svaert attraktive for kommunene.

Kunnskapsd­epartement­et har regnet ut at Bergen kommune alene trenger 150 nye laerere i løpet av de neste to årene. Hordaland trenger 250.

Ønsker flere kommuner

Torunn Skrede (23) og Jørgen Haugland (24) har stoppet opp fremfor Bodø kommune sin stand. Skrede er ferdig utdannet laerer fra 5.–7. klasse til sommeren, og har allerede begynt å se etter ledige laererstil­linger.

– Jeg er ikke fremmed for å flytte på meg, og det er helt klart lokkende tilbud. Jeg syns det er veldig fint at kommunen kommer og gjør seg synlig, sier studenten fra Balestrand.

– Det har lenge vaert snakk om å heve statusen til laererne. Å gjøre det med lønn, slik som disse kommunene gjør, er slett ikke dumt, skyter Haugland inn.

Begge skulle likevel ønske at flere kommuner var represente­rt.

– Jeg savner helt klart Bergen kommune. Vi som har studert i Bergen har hele nettverket vårt her, og personlig kunne jeg tenke meg å bli noen år til, sier Skrede.

Etterspørs­el hever status

Bodil Kjesbo Risøy, ansvarlig for grunnskole­laererutda­nning ved HVL, mener det er på høy tid at kommunene viser større interesse for laererstud­entene.

– De neste årene kommer etterspørs­elen etter laerere til å øke drastisk. Det begynner kommunene å skjønne, sier hun.

– Det er også svaert positivt at kommunen kommer og forteller studentene hvilke fagkombina­sjoner de er ute etter. Når studentene skal spesialise­re seg, er det mange som er opptatt av hva som gjør dem attraktive. Det er det ikke alltid forelesern­e på høyskolen har oversikt over, sier Risøy.

Vi merker godt at det er kamp om de flinkeste laererne. Da gjelder det å gjøre seg attraktiv. Linda Sundseth, Ullensaker kommune

 ??  ?? MERKER KONKURRANS­EN: – Vi har vaert rundt på utdannings­institusjo­nene på Østlandet tidligere, men det er første gangen vi besøker Bergen, sier Linda Sundseth i Ullensaker kommune.
MERKER KONKURRANS­EN: – Vi har vaert rundt på utdannings­institusjo­nene på Østlandet tidligere, men det er første gangen vi besøker Bergen, sier Linda Sundseth i Ullensaker kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway