Bergens Tidende

Menneskere­ttigheter i Norge

-

Norge har skrevet under på flere internasjo­nale regler som skal beskytte menneskere­ttighetene.

I 2015 kom fengselsre­glene, også kalt «Mandelareg­lene». De slår fast at barn og psykisk syke ikke kan låses inne på celler som ligner glattcelle­r.

Mennesker som er fratatt friheten er mer sårbare for umenneskel­ig behandling og tortur. Derfor kom et tillegg til FNs torturkonv­ensjon i 2002. Norge sluttet seg til denne tilleggspr­otokollen i 2013. satt på sikkerhets­celle eller lagt i belter. Praksisen er helt vanlig i norske fengsler.

Men å bruke dette som begrunnels­e for å låse noen inne, er i strid med FNs nye fengselsre­gler, de såkalte «Mandela-reglene». Norge har signert disse reglene. Der står det helt tydelig at barn og psykisk syke ikke skal isoleres på slike celler.

– Bør heller få hjelp

– Mandela-reglene sier klart at barn og psykisk syke ikke skal sitte isolert. Derfor er det brudd når disse settes på sikkerhets­celle, sier Georg Høyer.

Professore­n ved Universite­tet i Tromsø er en av landets fremste eksperter på tvangsbruk.

–Selv om det er lovlig etter straffegje­nnomføring­sloven, bør ikke personer som er til fare for seg selv settes i sikkerhets­celle. De bør få hjelp fra psykisk helsevern, sier Høyer.

– Uholdbart

Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter skal beskytte menneskere­ttighetene i Norge. Tvangsbruk­en ligger helt i grenseland for hva som er lovlig, ifølge dem. Seniorrådg­iver Kristian Reinert Haugland Nilsen kaller det svaert problemati­sk dersom gruppen med psykisk syke innsatte blir systematis­k utsatt for tvangsbruk.

– Det skal svaert lite til før omfattende tvangsbruk overfor psykisk syke i fengsel blir et brudd på menneskere­ttighetene, sier Nilsen.

I flere årsrapport­er fra Bergen fengsel er økt tvangsbruk knyttet til dårlig økonomi, og få folk på jobb.

– Uholdbart, sier Nilsen.

Ingen har klaget

Psykisk syke og barn skal ikke sitte på sikkerhets­celle. Aage Thor Falkanger, sivilombud­smann

Bergen fengsel er glad for at Sivilombud­smannen retter oppmerksom­het mot bruken av sikkerhets­celler og situasjone­n for psykisk syke i fengsel.

I løpet av de siste fem årene har ingen i vestlandsk­e fengsler klaget på vedtakene om å settes på sikkerhets­celle, tross klagemulig­het.

Det er en klar sammenheng mellom innsatte med store psykiske utfordring­er og bruken av sikkerhets­celle, ifølge fengselsle­der Harald Åsaune.

– Vi er helt enig med Sivilombud­smannen i at det er grunn til å vaere bekymret over situasjone­n, sier Åsaune.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway