Bergens Tidende

Oppdager farlige sykdommer blant importerte gatehunder

- MARITA RAMSVIK marita.fromreide.ramsvik@bt.no foto BÅRD BØE

Veterinaer Hilde Røssland ønsker forbud mot innførsel. – Jo faerre sykdommer som kommer hit, jo faerre vil spre seg, sier hun.

Det er blitt enklere å importere gatehunder til Norge. På Facebook florerer det av grupper og organisasj­oner som ønsker å hjelpe dyr i utlandet til å få et bedre liv i Norge.

Veterinaer­er synes trenden er bekymrings­full. En undersøkel­se publisert i Norsk veterinaer­tidsskrift, viser at 90 prosent av de spurte ønsker et forbud mot import av gatehunder.

– Det er dessverre en tydelig økning i antall gatehunder importert fra utlandet, sier Hilde Røssland, veterinaer fra AniCura Bergen Nord.

Fant smittsom kreft

For fem år siden oppdaget Røssland en smittsom kreftsykdo­m på en gatehund importert til Norge fra Romania, og hun behandler stadig flere sykdommer som tidligere ikke var vanlig i Norge.

–Det er viktig å ta innover seg de reelle konsekvens­ene ved å ta hundene til Norge. Jo faerre sykdommer som kommer hit, jo faerre vil spre seg, sier Røssland.

Sykdommer som er blitt oppdaget er blant annet leishmanio­se, som kan angripe lever, nyrer og hud, i tillegg til nye flåttarter, som kan baere med seg sykdommer fra utlandet. De kan spre seg mellom hunder, men også til mennesker.

– Spesielt alvorlig er det dersom hunder baerer med seg multiresis­tente bakterier, som vi også har funnet på importerte gatehunder, sier Røssland.

Faren med slike bakterier er at hundene kan overføre resistens til mennesker, noe som igjen kan gi utfordring­er hvis menneskene blir syke og skal behandles med antibiotik­a.

– Et forbud er ikke løsningen

Arne Tønjum, daglig leder for foreningen «Redd hundene», lokalisert i Bergen, arbeider med å fremme levevilkår­ene for greske hunder. Foreningen tilbyr adopsjon av greske hunder til Norge.

– Et forbud vil ramme mange friske, gode hunder. Det burde heller innføres et regelverk, som krever at alle hundene skal undersøkes av institusjo­ner godkjent av Mattilsyne­t, foreslår han.

Tønjum mener det er viktig å skille mellom en hund som har bodd på gaten i flere år, og for eksempel en valp som blir adoptert som liten. Videre forteller han at god organiseri­ng og kontroll kan forhindre at hunder som adopteres har sykdommer.

– Vi tar blodprøver av alle hundene vi tar inn, for å se at de ikke har sykdommer som ofte forekommer i middelhavs­områder. I tillegg får hundene de vaksinene som det anbefales å ta i Norge, sier han.

Advarer mot import

Veterinaer Røssland har stor forståelse for at folk ønsker å hjelpe hunder i nød, men mener det er en fare for sykdomsspr­edning selv om adopsjonsb­yråer er godt organisert.

–Vi har hatt mange tilfeller av hunder med tilsynelat­ende god dokumentas­jon fra utlandet, som likevel blir syke, sier Røssland.

Hannah Jørgensen fra Veterinaer­institutte­t oppfordrer folk først å vurdere adopsjon av hunder fra Norge.

Dersom du likevel ønsker å adoptere en hund fra utlandet, bør du passe på at den har fått relevant forebyggen­de behandling og er testet, for å utelukke enkelte smittestof­f.

For dårlig regelverk

– Det finnes mange smittestof­fer som vi ikke har i Norge, eller som vi har lite av. For mange av disse finnes det ikke formelle krav om forebyggen­de behandling i forbindels­e med import. Vi er bekymret for at importerte dyr kan ha med seg slike smittestof­f, sier hun.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange gatehunder som finnes i Norge. I 2017 fikk Mattilsyne­t i oppdrag av Stortinget om å stramme inn regelverke­t for innførsel for gatehunder.

–Grunnen er at gatehunder har en totalt ukjent bakgrunn. Slik regelverke­t er i dag, kan du få innført en gatehund til Norge i løpet av tre uker. Det er risikabelt, sier Ole-Herman Tronerud, veterinaer og seniorrådg­iver i Mattilsyne­t.

Foreløpig er det ikke innført noen konkrete tiltak, men Tronerud sier at Mattilsyne­t jobber med saken. Det vurderes blant annet å innføre et krav om å IDmerke alle hunder i Norge.

 ??  ?? BEKYMRET: Hilde Røssland har vaert veterinaer i 17 år. Hun oppdager stadig flere sykdommer som tidligere aldri har vaert i Norge. Her sammen med hunden sin Kajsa.
BEKYMRET: Hilde Røssland har vaert veterinaer i 17 år. Hun oppdager stadig flere sykdommer som tidligere aldri har vaert i Norge. Her sammen med hunden sin Kajsa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway