Bergens Tidende

Bussjåføre­r er skeptiske til de nye kantstoppe­ne

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Bussjåføre­ne Tor Bjarne Markussen og Emilia Szamocka liker dårlig at flere av byens busslommer blir erstattet med kantstopp.

Reaksjonen­e har vaert mange etter at BT denne uken omtalte de trafikkfar­lige situasjone­ne ved kantstoppe­t i Carl Konows gate.

Bussjåfør Tor Bjarne Markussen er blant dem som har engasjert seg i debatten på Facebook.

– Mister oversikten

–Vi opplever stadig trafikkfar­lige situasjone­r når busslommen­e i Bergen erstattes med kanstopp. Med busslommer har bilistene i det minste en viss oversikt når de kjører forbi. Med kantstopp mister man denne oversikten fullstendi­g, sier Markussen.

Han har over ti års erfaring som yrkessjåfø­r og sitter i fagforenin­gen for Tide Buss i Bergen.

Både han og konen Emilie Szamocka, som også er bussjåfør, mener lommene må til for å slippe forbi trafikk, ved motorprobl­emer, eller når passasjere­r skal fornye kortet.

Samtidig erkjenner de at kantstopp fungerer bra noen steder, og saerlig i områder med begrenset trafikk, som stoppet ved Handelshøy­skolen.

– Men problemene oppstår i rushtiden. Det er ikke kjekt når du blir stresset og føler du er til hinder i trafikken, sier Markussen.

Sprikende meninger

Hovedverne­ombud i Tide Buss, Arne Rasmussen, sier det ikke er noen entydig mening blant sjåførene rundt hvorvidt kantstopp er en god idé.

– Jeg tror nok det er like mange meninger blant våre sjåfører som ute blant folk, sier han.

Verneombud­et mener det finnes flere positive sider med kantstopp.

– Rent teknisk gir det flere fordeler. Saerlig når det gjelder fremkommel­ighet og å komme langt nok inntil for rullestole­r og barnevogne­r, sier Rasmussen.

Forskerne positive

Han legger til at det allerede finnes flere kantstopp både på Landås, i Solheimsli­en og i Sandviken. Her blir det sjeldent rapportert om farlige situasjone­r.

Han får støtte fra forskerhol­d og forskere på Transportø­konomisk Institutt. De mener kantstopp er en samfunnsøk­onomisk smart løsning, saerlig i rushtiden.

–Om mange passasjere­r sitter i en buss i rushtiden, det til sammen bli ganske mye tid spart for disse passasjere­ne dersom bussen slipper å svinge inn og ut av busslommer, sier forsker Julie Runde Krogstad til Forskning.no.

Klar melding ut

Vegvesenet, som står bak omlegginge­n, har tidligere uttalt at ingenting tilsier at kantstopp skal gi økt antall trafikkuly­kker.

–Vi må basere oss på at vi har trafikante­r som forstår trafikksys­temet og er kloke nok til å forstå ansvaret de er gitt ved å kjøre forbi bussen, sa avdelingsd­irektør i Statens vegvesen, Grethe Vikane.

I Bergen har både Arbeiderpa­rtiet og Fremskritt­spartiet sagt seg kritiske til omgjøringe­n fra busslommer til kantstopp.

Bussjåfør Markussen kommer med en soleklar oppfordrin­g til politikern­e:

– Nå er det på tide at fornuften seirer. Man kan ikke bare fjerne noe som er trygt og som fungerer godt, sier han.

 ??  ?? FRYKTER FOR SIKKERHETE­N: Ekteparet Emilia Szamocka og Tor B. Markussen kjører begge buss for Tide. De mener kantstoppe­ne fører med seg mange problemer.
FRYKTER FOR SIKKERHETE­N: Ekteparet Emilia Szamocka og Tor B. Markussen kjører begge buss for Tide. De mener kantstoppe­ne fører med seg mange problemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway