Bergens Tidende

Egypt får hjelp fra erkefiende­r i kampen mot IS

Trusselen fra IS har fått Egypt, Israel og Hamas til å jobbe sammen. Likevel vil IS på Sinai antakeligv­is også overleve den siste militaerka­mpanjen.

- RASMUS BØGESKOV LARSEN rasmus.boegeskov.larsen@pol.dk

ePå Sinaihalvø­yen finnes to vidt forskjelli­ge verdener. På den sørlige delen ligger turister i badeshorts og bikinier på strendene og drikker cocktail. Selv om turismen fortsatt er langt unna nivået den var på før revolusjon­en i 2011, begynner langsomt flere solstoler å fylles, og det er saerlig én nasjonalit­et som har trosset usikkerhet­en og vendt tilbake i stort antall – israelere.

Langs Sinais nordlige middelhavs­kyst befinner innbyggern­e seg derimot i en unntakstil­stand som har vart i fire år, og som denne uken ble enda vanskelige­re å leve i. Supermarke­der og grønthandl­ere har gått tomme for varer, og bensinstas­joner er blitt tvangssten­gt av militaeret. Om natten gjelder et portforbud og telefonnet­tet blir avbrutt mesteparte­n av døgnet.

Militaerop­erasjon

Militaeret i Egypt har innledet sin hittil mest omfattende militaerop­erasjon i et nytt forsøk på å bekjempe IS’ egyptiske celle, som går under navnet Provinsen Sinai. Det ventes at operasjone­n vil vare i flere uker frem mot det egyptiske presidentv­alget i slutten av mars.

Etter at IS mistet kontrollen over de fleste byene i Irak og Syria, er det avdelingen deres i Sinai som best er i stand til å demonstrer­e at jihadisten­e langt ifra er beseiret ennå. I november gjennomfør­te de det blodigste terrorangr­epet i Egypt noensinne da de massakrert­e 350 bedende sufi-muslimer, som IS anser som kjettere.

Med egyptisk velsignels­e

Det fikk president Abdel Fattah el-Sisi til å beordre haeren til å bruke «nådeløs makt» for å vise ikke bare egypterne, men også omverdenen at landet kan beseire jihadisten­e. For selv om Provinsen Sinai aldri har vaert i naerheten av å kunne opprette noen provins, utgjør de en trussel bare av den grunn at de opererer naer turiststed­er så vel som Suez-kanalen, samt en base for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway