Bergens Tidende

Der til OL-medalje

-

ter, Mikael Flygind Larsen, har latt seg imponere av det han har sett av Mika Poutala på trening i Gangneung Oval. Han holder finnen som Lorentzens største utfordrer til gullet.

– Jeg har forventnin­ger om at Håvard Lorentzen kjemper om medalje. Alt annet er en nedtur etter den sesongen han har hatt, sier Larsen.

Eurosport-kommentato­ren synes det er fornuftig av Lorentzen å tenke at et normalt løp er godt nok.

– Han må bare gjøre det han har gjort hele sesongen. Samtidig tror jeg han er typen til å få ut litt ekstra fordi det er OL. Jeg tror han er en vinnerskal­le som trigges av en slik anledning, sier Larsen.

Ville helst hatt to løp

Lorentzen skal gå i det tredje siste paret på 500-meteren. Han skal skøyte mot Ronald Mulder fra Nederland, og bergensere­n har fått første ytre og siste indre sving.

Det finnes forskning som viser at det er mer gunstig å ha første indre og siste ytre, og fra 1998 til 2014 gikk løperne to 500-meterløp i OL for at alle skulle få starte både i ytre og indre bane. Dette er det slutt på nå, blant annet fordi årene med klappskøyt­er har vist at forskjelle­n er ubetydelig.

– Jeg mener begge deler har sine fordeler. Går du første ytre på 500 meter, får du ofte en rygg på vekslingss­iden. Så kan det vaere lettere å gå siste ytre i stor fart enn siste indre, sier skøyteland­slagets sportssjef Lasse Saetre.

Lorentzen sier han liker best å ha første indre, men understrek­er at han tenker lite på hvem han skal gå mot og hvilken sving han går når.

– Men jeg tror de fleste av oss sprintere helst hadde gått to 500-metere. Det hadde vaert mer rettferdig, og så er det jo veldig spennende for publikum med to løp, mener Lorentzen.

– Jeg tenkte: «Nå må jeg bare grave en ny kjeller. Jeg kan ikke ødelegge dette for Norge», sier Sindre Henriksen.

Norge avanserte til semifinale­n på lagtempo skøyter som er førstkomme­nde onsdag, men søndagens kvartfinal­e ble blytung. Eller det vil si, for Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen gikk det fint, men for Sindre Henriksen var det bare så vidt han kom seg til mål helskinnet.

I lagtempo går tre løpere sammen, og klokken stopper på sistemann etter åtte runder. Pedersen og Nilsen måtte derfor vente på Henriksen underveis.

– Dette er det verste jeg har gjort. Underveis funderte jeg på hvordan i all verden jeg skulle komme meg til mål. Det var som om jeg gikk med bremsene på. Jeg hadde panikk underveis, sier Henriksen.

Bøkko inn?

Sør-Korea var raskest under søndagens kvartfinal­e i Gangneung Oval med tiden 3.39,29. Nederland ble nummer to med 3.40,03 og Norge nummer tre med 3.40,09. New Zealand kapret den siste semifinale­plassen med 3.41,18.

Dermed blir det Sør-Korea mot New Zealand i den ene semifinale­n onsdag og Norge mot Nederland i den andre. Der er det vinneren som går videre til gullfinale samme kveld. Taperne kjemper om bronsen i B-finalen.

– Jeg tenkte: «Nå går vi OL her, og jeg må bare grave en ny kjeller for at vi skal komme videre», forteller Henriksen.

Bergensere­n omtalte sin egen prestasjon som å gå som en «stut» og «bambi». Han tar ansvar for at Norge ikke gikk fortere enn de gjorde, og kan bli vraket til fordel for Håvard Bøkko som er reserve på laget.

– Det kan bli aktuelt å sette inn Håvard Bøkko i stedet for Sindre. Men dette trenger vi ikke avgjøre før like før løpet, sier Sondre Skarli, Norges landslagss­jef.

– Hvordan blir den vurderinge­n?

– Nå skal vi snakke med utøverne, og så kommer vi nok frem til en god løsning, sier Skarli. Han forteller at Bøkko har vaert i god form på trening de siste dagene.

Henriksen har ingen problemer dersom han blir vraket. Til vanlig pleier han ha full kontroll når han går lagtempo, men en slik kollaps ga ikke mersmak.

– Jeg kan selvsagt komme i slag igjen, men nå må vi bare sende det beste laget. Det er helt OK om Håvard kommer inn, sier Henriksen.

Må slå Nederland

Sverre Lunde Pedersen er Norges viktigste løper, og drar både i begynnelse­n og slutten av den åtte runder lange lagtempoen. Det gjorde han med glans i OL-kvartfinal­en.

– Jeg har bare gode dager her i OL, sier Pedersen.

– Sverre er i kjempeform. Han var uberørt da han kom i mål, sier Skarli.

Pedersen så at Fana-kompisen Henriksen slet underveis.

– Jeg hørte både ham og Simen rope flere ganger. De ropte også på et tidspunkt at han var tilbake, men da jeg ga på igjen, ble det ny luke. Sindre var veldig stiv, sier Pedersen.

Også Nederland med Sven Kramer, Koen Verweij og Jan Blokhuijse­n fikk det tøft på slutten. Bare Kramer sto distansen uten problemer. Verdensrek­ordholdern­e kom bare seks hundredele­r før Norge. Det var med andre ord ekstremt jevnt mellom de to lagene som møtes i semifinale­n onsdag.

– Nederland var ikke overbevise­nde. De slet på slutten, i alle fall to av dem. Jeg tror vi kan slå dem, sier Pedersen.

Det må Norge, skal det bli gullfinale på onsdag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway