Bergens Tidende

Mange år med folkedans har gitt suksess i bakken

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Øystein Bråten (22) klinte til med OL-gull, gråt en skvett og forklarte hvorfor mange år med hallingdan­s har gjort ham til verdens beste slopestyle­kjører.

Øystein Bråten tok imot gullet og hørte «Ja, vi elsker». Han er 22 år og allerede stjerne i denne idretten, men ikke noe topper det som skjedde i Sør-Korea søndag.

Da leverte han et «run» til 95 poeng på første forsøk i finalen. Han ga gass fra start, tvilte aldri og beviste det som alle sier om ham:

Han er best under press.

Dagen for klemmer

Bråten satte rekord i antall klemmer på den historiske dagen. For da det var klart at han hadde tatt gull, løp lagkamerat­ene i vill begeistrin­g mot ham med åpne armer.

Og da Bråten hadde fått maskoten sin på pallen nederst i anlegget, var det tid for å takke alle som har hjulpet ham. Smørerne Paul Aunaas og Erik Lilleaas, landslagsk­ameratene, trenerne, den tidligere sportssjef­en Christophe­r Frankum, Andreas Håtveit – og ikke minst broren Gjermund var bare noen av alle som fikk naerkontak­t.

Så fort han fikk mulighet, måtte han ringe hjem til foreldrene, som var på hytten på Ål.

– De gråt de også, av glede, forteller minstesønn­en.

Litt av en danseløve

Akrobatikk­en han viste i Pyeongchan­g-luften søndag, ga ham gullet. Og ikke alle vet at dette eventyret startet med hallingdan­s.

For Norges første olympiske mester i freeski la hele grunnlaget for suksessen på dansegulve­t. Han var hallingdan­ser, født og oppvokst som han er på Torpo i Hallingdal.

– Fra jeg var to til jeg var femten år gikk jeg på trening sammen med brødrene mine Gjermund (27) og Hallgeir (24), sier gullgutten, som laerte seg akrobatikk gjennom dansen.

Brødrene var flinke og det ble mange oppvisning­er. Som da de deltok i Melodi Grand Prix junior på Lillehamme­r i 2004. Finalen hadde 40 millioner TVseere.

Hoppet av skolen

Skikjøring overtok etter hvert mer og mer av livet hans. Aktivitete­n med ski på bena skulle komme til å bli altoppsluk­ende. Og den utviklet seg fra lek med kompiser til en seriøs sport.

– Miljøet var godt, kjørerne ble venner. Alle hadde lyst til å vaere best. Det gjorde det kult, forteller mesteren.

16 år gammel fikk han sin første pallplass i en stor internasjo­nal konkurrans­e. Tenåringen skjønte at nivået var innen rekkevidde. Hele verden ble hans arena.

Da Øystein Bråten var ferdig med to år på videregåen­de på Gol, hadde han ikke tid mer og hoppet av. Freeski hadde tatt ham.

– Skal man gjøre noe man brenner for, skal man gjøre det ordentlig og ikke legge noe mellom.

Omtanke for den yngste

Da Bråten la ut på seiersrund­en til alle journalist­ene, hadde han mye å fortelle. Han skrøt også av den andre nordmannen i finalen, Ferdinand Dahl fra Oppegård.

– Han er bare 19 år og fortsatt på juniorland­slaget. Hadde han fått til en grab, ville han vaert helt der oppe. Så lite skal til å lykkes istedenfor å feile.

Øystein Bråten fortalte at han hadde sovet dårlig de siste nettene, men la seg halv ni kvelden før det store skulle skje. Han sov som en sten og sto opp halv seks på morgenen.

Da det første runet lyktes, kunne han senke skuldrene. Han forsto at han hadde lagt gullegget.

 ?? FOTO: LEE JIN-MAN, AP ?? INN TIL GULL: Øystein Bråten under finalen. I sitt beste run fikk han hele 95 poeng.
FOTO: LEE JIN-MAN, AP INN TIL GULL: Øystein Bråten under finalen. I sitt beste run fikk han hele 95 poeng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway