Bergens Tidende

– Resultaten­e taler for seg selv

Med brudd i foten syklet askøyvaeri­ngen Odd Christian Eiking inn til en topplasser­ing i Tour of Oman.

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

– Jeg halter fortsatt, men det gikk tydeligvis ganske bra å sykle, sier Odd Christian Eiking (23) på telefon fra hotellromm­et i Muscat.

Med et brudd i foten dro sykkeltale­ntet fra Askøy til Midtøsten uten noen forventnin­ger. Formen var riktignok god, men den høyre foten kunne han knapt stå på. Han var derfor innstilt på å ta etapperitt­et Tour of Oman som en treningsøk­t, så fikk heller resultaten­e bli som de ble.

Men allerede på den andre etappen forsto han at de faktisk kunne bli ganske gode. I det kuperte terrenget kjørte Eiking inn til en tolvteplas­s, dagen etter ble han nummer syv og på fjerde etappe fulgte han opp med en niendeplas­s.

På den femte, som ble avsluttet på toppen av det bratte fjellet Jabal Al Akhdhar, hang han også så godt med at han før den siste etappen lå på en åttendepla­ss sammenlagt. Foran tidligere Tour de France-vinner Vincenzo Nibali.

Den siste etappen gjorde ingen utslag. Alexander Kristoff vant spurten, Eiking beholdt topplasser­ingen i sammendrag­et.

– Det gikk overrasken­de bra. Jeg var jo usikker på om jeg i det hele tatt skulle komme meg gjennom, sier 23-åringen.

Skjev spurt

For bruddet i foten var langt fra leget da han satte seg på sykkelsete­t og la ut på den første etappen. Han kunne tråkke jevnt på pedalene, men å reise seg fra setet for å spurte var smertefull­t. Det måtte han bare leve med. – Så jeg hadde ikke trodd på dette resultatet i det hele tatt. Det er ikke noe trøkk i høyrefoten min, så jeg får ikke tatt noen makstråkk. Jeg satt liksom litt skjevt og spurtet. Hadde foten vaert helt frisk, hadde jeg nok også kunnet kjempe om enda bedre enkeltresu­ltater, sier Eiking.

Men klatringen opp til Jabal Al Akhdhar, «Det grønne fjellet», ville uansett blitt for tøff. Og det var der sammendrag­et hovedsakel­ig ble avgjort.

– Det ble litt for tungt de siste to kilometern­e der. Det var 35 grader i luften og solen sto rett på, så det var sikkert 50 effektive varmegrade­r. Helt vanvittig varmt, og bakken gikk rett opp! Heldigvis klarte jeg å redde litt inn mot slutten, sier Wantyrytte­ren.

God start i nytt lag

eRedningsa­ksjonen sørget

for et overrasken­de, men gledelig sluttresul­tat. Med en annenplass og en åttendepla­ss i sine to første ritt, har 23-åringens sesongstar­t vaert over all forventnin­g.

– Resultaten­e taler for seg selv, egentlig. Han er i god rute, og har fått bekreftet potensiale­t sitt så langt denne sesongen, sier TV 2s sykkeleksp­ert, Mads Kaggestad, og legger til:

– Det er fortsatt tidlig i sesongen, så vi bør ikke legge for mye i at han er foran ryttere som Nibali. Men han viser at han er en rytter som kan plukke resultater, og det setter et lag som Wanty stor pris på, sier han.

Den tidligere proffsykli­sten legger ikke skjul på at han er overrasket, saerlig fordi overgangen til et nytt lag har vist seg vanskelig å håndtere for mange syklister. Men i fargene til Wanty-Groupe Gobert har Eiking fått en «flying start».

– Det er ganske viktig. Og saerlig i Wanty, som er mer opptatt av nåsituasjo­nen enn de lange linjene. Kjører du dårlig, så mister de gjerne litt troen. Kjører du bra, så lar de deg få styre opplegget selv. Med den kjøringen Eiking viser nå, bør han få ro på seg til å gjøre det han trenger for å prestere, sier Kaggestad.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? I NYE FARGER: Odd Christian Eiking byttet lag til Wanty-Groupe Gobert før årets sesong. Overgangen har så langt vaert en suksess.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ I NYE FARGER: Odd Christian Eiking byttet lag til Wanty-Groupe Gobert før årets sesong. Overgangen har så langt vaert en suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway