Bergens Tidende

Lar-barna stemples uten grunnlag

- KARI LOSSIUS

Hvis gravide kvinner dropper eller trapper ned på Larbehandl­ingen, øker risikoen for tilbakefal­l til heroin.

Fagdirektø­r, Stiftelsen Bergenskli­nikkene

Avdelingsd­irektør, KORUS Vest, Bergenskli­nikken forklare de små forskjelle­ne som undersøkel­sen viser.

BARNEOMBUD Anne Lindboe hadde ikke to, men fire streker under sitt svar i NRK samme kveld om samme sak. Hvis kvinner i fruktbar alder skal få Lar-behandling, må de også påtvinges prevensjon, det må bli slutt med gravide Lar-kvinner, mener barneombud­et. Dette innebaerer at kvinner som ønsker livsnødven­dig Lar-behandling enten skal påtvinges spiral for å unngå graviditet, eller at gravide rusmiddela­vhengige skal tvangsforv­ares så lenge de er gravide.

Eventuelt er abort den eneste og beste løsningen hvis kvinnen ikke makter å slutte med rusmidler.

Hvordan behandler vi som samfunn kvinner i Lar? Kan vi stille strengere krav til disse kvinnene enn til andre kvinner med kronisk alvorlige sykdommer og lidelser? I så tilfelle, hvordan skal dette begrunnes? Kan vi kreve bruk av prevensjon for å motta livreddend­e behandling når fosterskad­elige virkninger av Larlegemid­ler ikke sikkert er påvist?

Da vil vi igjen oppleve at kvinner i aktiv heroinrus i økende grad blir gravide.

ET KONSENSUSP­ANEL NEDSATT av Helsedirek­toratet konkludert­e før jul at man ikke kan utelukke mulige skader forårsaket av eksponerin­g for Lar-legemidler i svangerska­pet. Dette gjelder også de fleste legemidlen­e som i dag brukes av gravide med alvorlige, kroniske sykdommer eller lidelser, eksempelvi­s epilepsi, psykose og alvorlig depresjon. Panelet anbefaler at kvinner i Lar skal trappe ned sine Lar-legemidler før eller under graviditet­en.

Forskning viser imidlertid at nedtrappin­g er forbundet med stor risiko for tilbakefal­l til bruk av heroin og økt risiko for død. Dette er en hovedbegru­nnelse for å fortsette Lar-behandling.

FÅ KVINNER KLARER å trappe helt eller mye ned på Lar-legemiddel­et i svangerska­pet, viser en norsk undersøkel­se. Her finner man at det ikke er forskjell i forekomst av abstinense­r hos de nyfødte av kvinner som trapper mye ned og kvinner som ikke trapper ned. Nedtrappin­g i svangerska­pet er forbundet med betydelige abstinense­r for kvinnen og dermed økt stress for kvinnen og fosteret. Stress i fosterlive­t er forbundet med for tidlig fødsel, lavere fødselsvek­t og dårligere kognitiv utvikling i småbarnsal­der.

Så selv om substitusj­onsbehandl­ing utløser etiske og faglige dilemmaer, vil de alle fleste fagfolkene innen feltet likevel mene at dette er den beste behandling­en vi har i dag – ikke fordi behandling­en er uproblemat­isk, men fordi alternativ­ene er så mye verre.

Barneombud Anne Lindbo hadde ikke to, men fire streker under sitt svar.

DET VAR IKKE forskninge­n som ble problemet den 14. februar, det var en tabloid fremstilli­ng i avisen, og et konkludere­nde barneombud.

Som både barneombud­et og mange andre sikkert vet, er alkohol det rusmiddele­t som er farligst for fosteret. Eksper-

 ??  ?? NYTT FUNN HOS LAR-BARN: Eivind Sirnes har undersøkt hjernene til barn som har vaert utsatt – Det var ikke forskninge­n som ble problemet den 14. februar, det var en tabloid fremstilli­ng i avise
NYTT FUNN HOS LAR-BARN: Eivind Sirnes har undersøkt hjernene til barn som har vaert utsatt – Det var ikke forskninge­n som ble problemet den 14. februar, det var en tabloid fremstilli­ng i avise

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway