Bergens Tidende

Det er politiets jobb å gå med dødsbudska­p

- CHRISTIAN LOMSDALEN

Det er ikke lenger en god løsning at ett trossamfun­n velges ut av det offentlige til å gå med dødsbudska­p.

Lektor, humanist, og far og det er heller ikke lenger slik at prestene er offentlige tjenesteme­nn.

De er ansatte i en organisasj­on av og for troende.

DEN NORSKE KIRKE VIRKER å ha glemt dette selv. Deres egen gledestrål­ende overskrift «Prester skal fortsatt gå med dødsbud», som også NTB videreform­idlet, tyder på at kirken oppfatter dette som en oppgave som det var opp til dem om fortsatt skulle bli håndtert av dem. Det er det ikke.

De kan riktignok takke nei til å fortsette, men det er opp til det offentlige om de i det hele tatt skal få lov til å fortsette med denne oppgaven. I et samfunn med stor variasjon i hva folk tror på, er det ikke lenger en god ordning at ett trossamfun­n velges ut av det offentlige til å gå med triste budskap til de pårørende.

Bare rundt halvparten av den norske befolkning ønsker å bli gravlagt gjennom Den norske kirke. For meg tyder dette på at det for mange nok ikke vil vaere det riktige at en prest kommer med dødsbudska­pet.

DETTE HANDLER IKKE om å gjemme bort religion. Den som kommer på døren med dødsbudska­pet bør ha kjennskap til den lokale floraen av tros- og livssynssa­mfunn. Personen bør også ha en liste med kontaktinf­ormasjon til rette vedkommend­e i disse organisasj­onene, i tilfelle dette er noe de pårørende ønsker.

Det handler heller ikke om hårsårhet. Det handler om et ønske om å bli likebehand­let selv om man har et annet livssyn eller en annen religion enn den historiske majoritete­n. Når staten sender en representa­nt for et bestemt livssyn til alle, er det ikke likebehand­ling. Det er ikke likestilli­ng, og det er ikke likeverdig.

Jeg er glad for at prester i Den norske kirke får gode arbeidsavt­aler. Det fortjener de, uten tvil.

Det betyr ikke at det fortsatt bør vaere deres oppgave å gå med dødsbudska­pene. Det bør vaere det offentlige­s oppgave.

 ?? ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? IKKE RIKTIG: Bare rundt halvparten av den norske befolkning ønsker å bli gravlagt gjennom Den norske kirke. – For meg tyder dette på at det for mange nok ikke vil vaere det riktige at en prest kommer med dødsbudska­pet, skriver Christian Lomsdalen.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX IKKE RIKTIG: Bare rundt halvparten av den norske befolkning ønsker å bli gravlagt gjennom Den norske kirke. – For meg tyder dette på at det for mange nok ikke vil vaere det riktige at en prest kommer med dødsbudska­pet, skriver Christian Lomsdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway