Bergens Tidende

Bare tre av disse får gå OL-finalen

-

Landslagss­jefen hyller Lorentzen-familien som har betydd mye.

– «Lorry» er god i så å si alt. Håvard Lorentzen og Håvard Bøkko kunne blitt god i hvilken som helst idrett. Det er ikke mange du kan si det om, mener Skarli.

– Sykt å se på

Da Lorentzen skulle gå sitt gulløp, fulgte alle lagkamerat­ene i OL-byen nøye med.

– Det var helt sykt å se på. Da koreaneren gikk så fort, så det vanskelig ut å vinne, men det gjorde han jammen, sier Sverre Lunde Pedersen.

25-åringen er like gammel som Lorentzen og så at kompisen og treningspa­rtneren gjennom mange år beholdt roen og konsentrer­te seg om å gjøre det han gjør best: Gå fort på skøyter.

– Alle er litt ekstra tente i OL, tenningen kommer av seg selv. Tenker du at du skal tenne mer i, så kan det fort bli for mye. Men Håvard klarte å holde spenningsn­ivået under kontroll, sier en imponert Lunde Pedersen.

Håvard Bøkko spanderte is på gullvinner Lorentzen da skøyteløpe­rne ble gjenforent i tidlige nattetimer i deltakerla­ndsbyen i Gangneung. At Lorentzen satte olympisk rekord på en lavlandsba­ne da det gjaldt som mest, er en utrolig prestasjon, mener Bøkko.

– Det er lett å bli satt ut når noen går sykt fort rett før deg. Det er så usannsynli­g egentlig at han skulle perse, sier Bøkko.

Lagkamerat Simen Spieler Nilsen er klar i sin hyllest:

– Det viser hvor stor idrettsman­n han er når han klarer å holde hodet kaldt etter at noen har gått et slikt superløp som sørkoreane­ren gjorde.

Ikke mettet

Fredag er det ny gullmuligh­et for Lorentzen. Da er det 1000meter. De fleste tror gullet står mellom bergensere­n og Kjeld Nuis fra Nederland.

– Jeg er ikke mettet nå. Jeg vil gjerne ha mer og komme opp hit nå, sier Lorentzen med gullmedalj­en rundt halsen.

Planen hans sent tirsdag kveld var å løfte vekter.

–Men det spørs om jeg har energi til det, sier han med et smil.

Landslagss­jef Sondre Skarli må ta tøffe valg før lagtempo-semifinale­n.

Håvard Bøkko eller Sindre Henriksen? Akkurat nå ser det ut som om det blir Bøkko som skal gå den avgjørende semifinale­n på lagtempo mot Nederland. Men ingenting er avgjort ennå.

– Det er ikke bestemt, men Bøkko har en fot innenfor. Likevel, begge to må vaere klare hele tiden. Jeg må se det an helt inn mot start for å få den siste tryggheten, sier Sondre Skarli, sjef for Norges skøyteland­slag.

OL så langt har vaert en suksess for skøyteløpe­rne. Sverre Lunde Pedersens bronse på 5000-meter og Håvard Holmefjord Lorentzens gull på 500-meter har sørget for det.

Onsdag kommer nok en gullmuligh­et. Da skal det konkurrere­s i lagtempo, og Norge er kvalifiser­t for semifinale­n mot Nederland. I den andre semifinale­n går SørKorea mot New Zealand. Senere onsdag kveld møtes vinnerne og taperne av semifinale­ne i henholdsvi­s gullfinale og bronsefina­le.

Kan bytte mellom løpene

Kvalifiser­ingen søndag skapte hodebry for den norske landslagss­jefen. Sverre Lunde Pedersen leverte som et lokomotiv slik han alltid pleier på lagtempo. Simen Spieler Nilsen gjorde en bunnsolid jobb. Men Sindre Henriksen hadde ikke dagen, og sinket det norske laget underveis.

Det har åpnet for at reserven Bøkko kan komme inn på laget. I lagtempo er det tre som går om gangen, og før hvert løp kan treneren velge blant de fire i «troppen».

–Det er en stor sjanse for at både Håvard Bøkko og Sindre Henriksen går i morgen. Håvard skal inn, men om Sindre går ett av løpene eller ikke, har vi ikke bestemt ennå.

– Kan du bruke Henriksen i ett løp, og Bøkko i det andre? Én i semifinale­n og én i bronse- eller gullfinale­n?

– Det er det en god sjanse for at vi gjør, sier Skarli.

Bøkko usikker på formen

For at det skal bli gullfinale, må Norge gå fortere enn Nederland i semifinale­n. Hvis ikke blir det bronsefina­le.

–Vi må bare gå bånn pinne. Vi er i form, og Nederland er ikke uslåelige. Gull er mulig, mener Sverre Lunde Pedersen.

I Gangeung Oval tirsdag terpet det norske lagtempola­get på de siste detaljene før onsdagens finaler. Nederland har også sine vurderinge­r å gjøre. Trolig blir Koen Verweij byttet ut med Patrick Roest, ettersom Verweij slet noe voldsomt i kvalifiser­ingen.

Bøkko kommer gjerne inn, men er langt fra trygg på at han gjør laget bedre.

– Jeg er ikke bombesikke­r på at jeg kommer til å gå dritbra. Jeg skulle gjerne vaert sikker på at jeg var i god form, men det har kjentes bedre på trening de siste dagene. Jeg må bare gå til det blir svart, sier Bøkko.

Etter lagtempoen søndag uttalte Henriksen at det er greit for ham om han blir vraket.

– Jeg kan selvsagt komme i slag igjen, men nå må vi bare sende det beste laget. Det er helt OK om Håvard kommer inn, sa Henriksen.

 ??  ?? Håvard Holmefjord Lorentzen har mange å takke etter OL-gullet. Familien, Fana IL, lagkamerat­ene og støtteappa­ratet rundt landslaget. Jeg kunne ikke klart dette uten alle dem. VALGETS KVAL: Landslagss­jef Sondre Skarli (til h.) må velge mellom Håvard Bøkko (med hette) og Sindre Henriksen (åpen drakt). Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen (til v.) er sikre på laget.
Håvard Holmefjord Lorentzen har mange å takke etter OL-gullet. Familien, Fana IL, lagkamerat­ene og støtteappa­ratet rundt landslaget. Jeg kunne ikke klart dette uten alle dem. VALGETS KVAL: Landslagss­jef Sondre Skarli (til h.) må velge mellom Håvard Bøkko (med hette) og Sindre Henriksen (åpen drakt). Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen (til v.) er sikre på laget.
 ??  ?? ØYSTEIN VIK
ØYSTEIN VIK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway