Bergens Tidende

Tenk stort

-

AKVARIET HAR HØYE ambisjoner om ekspansjon, og vil bruke én milliard kroner på å utvide og flytte til Dokken. Prosjektet ble lansert som «byens åttende fjell», og den foreløpige skissen er formet som et gigantisk isberg.

De estetiske innvending­ene mot å bygge en kladeis av et snøras midt i byen er åpenbare. Det må ikke skygge for at det er en god idé å flytte Akvariet til Dokken.

CONTAINERH­AVNEN PÅ DOKKEN er en evig verkebyll i Bergens byutviklin­g. Det er umulig å realisere ambisjonen­e om å bli en moderne storby når en tungtrafik­kert godshavn legger beslag på sentrale deler av sentrum.

Etter årevis med betente diskujoner, innstilte byrådet i 2016 endelig på å flytte havnen til Ågotnes. Dermed skal Dokken frigis til boligog naeringsfo­rmål når Sotrasamba­ndet står klart. Det skal etter planen skje i 2024.

Byrådet må holde det politiske presset oppe og sørge for fortgang i prosessen.

DIREKTØR VED AKVARIET, Geir Olav Melingen, vil bygge videre på havnelager­ets råbygg. Han ser for seg en dobling av dagens tomt: 10.000 kvadratmet­er fordelt på fem etasjer, og matlaborat­orier, havakvariu­m og interaktiv teknologi.

Selv om prosjektet er dyrt og direktøren har en åpenbar egenintere­sse i flyttingen, er det en uvurdelig drivkraft at naeringsli­vet tenker stort og engasjerer seg i fremtidens byutviklin­g.

Det er et interessan­t innspill å utvide den marine klyngen til Dokken. Marineholm­en er allerede for liten, og regjeringe­n har sagt ja til et nytt signalbygg som skal samle både Fiskeridir­ektoratet og det nylig fusjonerte Havforskni­ngsinstitu­ttet og Nasjonalt institutt for ernaerings­og sjømatfors­kning (NIFES).

Akvariet kan ikke vokse på sin nåvaerende tomt uten å spise seg inn i Nordnespar­ken. Av hensyn til bymiljøet må parken vernes. Samtidig bør Akvariet få mulighet til å realisere sitt potensiale. Flytting og samlokalis­ering er en god løsning.

Ideen om å flytte Akvariet må vaere del av en større byutviklin­gsprosess.

DOKKEN HAR STORT potensial som byrom når containerh­avnen forsvinner, og det kan ikke vaere slik at en attraktiv tomt kan annekteres av dem som er først ute med å lansere ambisjoner.

Ideen om å flytte Akvariet må vaere del av en større byutviklin­gsprosess, og ses i sammenheng med den kommende regulering­splanen for området.

Ideen er god, men det sentrale hensynet må vaere hva som er best for byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway