Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Sexkjøpsfo­restilling­en på Festspille­ne provoserer. Akkurat slik den skal.

-

DET ER EN STUND siden Festspill-programmet har skapt moralsk raseri og oppstandel­se. I år er det i ferd med å skje, og det er på tide. Fra 25. mai og noen dager fremover skal den danske skuespille­ren og performanc­ekunstnere­n Eja Due sitte på et rom et sted i Bergen og møte publikum «en til en», der hun er prostituer­t, og publikum er sexkunder.

Dermed vader Festspille­ne rett inn i debatten om sexkjøpslo­ven, dagens kvinnesyn, undertrykk­else og tabuer.

ANNE KALVIG ER PROFESSOR i religionsv­itenskap ved Universite­tet i Stavanger og medlem av kvinnegrup­pen Ottar. I et debattinnl­egg her i BT mener hun at «Festspela i Bergen frontar lovbrot».

Hun er svaert kritisk til både konsept og begrepsbru­k, og mener at «Festspela sitt val- og omtale av «performanc­en» «Lyst #2» røper total kunnskapsl­øyse og alarmerand­e haldningar til prostitusj­on».

PROFESSORE­NS INNLEGG er engasjert og viktig, fordi det stiller seg på samme side som menneskeha­ndelens ofre. Men samtidig har hun allerede bekreftet at Festspill-oppsetning­en fungerer etter intensjone­n, lenge før den skal oppføres. Den provoserer.

Det er slike debatters evige paradoks: De skaper større interesse for et kunstverk kritikerne ikke ønsker at publikum skal oppleve.

Dessuten kan jo en effekt av debatten rundt stykket «Lyst #2» vaere at flere oppdager at de deler kvinnegrup­pen Ottars oppfatning om prostitusj­onsvirksom­het og sexkjøpslo­ven.

DET EJA DUE ØNSKER å gjøre, er å «utfordre publikums grenser». Det høres ut som en sliten klisje, men det er sjelden det blir gjort på denne måten, under Festspille­ne.

Forestilli­ngen er fremført i Danmark og Spania tidligere, og i intervju her i BT sier skuespille­ren av møtene ofte er personlige og intime, men aldri grenseover­skridende. Det viktige for henne er å gi «sexarbeide­rne en stemme», sier hun.

DENNE TILSYNELAT­ENDE hederlige intensjone­n demper ikke kritikken. Anne Kalvig skriver:

«Festspela vil bidra inn i ein kjønnspoli­tisk debatt i ein by med naer seks gonger så mange dommar innan men- neskehande­l som Oslo, sett i høve til folketalet. Heldigvis vel Exit-gruppa ved politidist­rikt Vest og folk som politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen å tru på norsk lov og internasjo­nal kunnskap, og ikkje lallande, historiela­use kulturinst­itusjonar».

Det er en grusom salve, men det er en viss fare for at den bommer litt. Det kan godt vaere at intensjone­n i Eja Dues forestilli­ng også handler om å reflektere over menneskeha­ndel og dens konsekvens­er.

DESSUTEN ER ANDRE, som også jobber mot prostitusj­onsmiljøet, mer åpen for at «Lyst #2» kan fungere på flere plan. Kristin Nordvik, som er tiltaksled­er for tiltaket «Fri» i Kirkens Bymisjon, syns «ideen om at man kan gå inn i en privat situasjon som både tilskuer og deltaker, virker fin».

Hun tror stykket kan gi mulighet for å reflektere, og kanskje gjøre avstanden til en gruppe som er svaert marginalis­ert mindre.

DET PROBLEMATI­SKE ved Anne Kalvigs kritikk, er at den kan tolkes som et uttrykk for sensurvilj­e. Som om Festspille­ne og andre arrangører ikke skal nedlate seg til å ta i problemsti­llinger der sexkjøpslo­vverket eller den allmenne moral blir utfordret.

Er det ett område der forholdet mellom menneskets mørkeste lyster og forholdet til samfunnsno­rmen skal utforskes, så er det i kunsten. Kunst skal ikke bare vaere estetikk, den skal rive og slite litt i sjelslivet. Det er ofte slik vi i publikum blir tvunget til å reflektere og kanskje til og med ta konsekvens av våre holdninger og handlinger.

Å OPPHØYE KUNSTEN til samfunnets ideologisk­e frisone er ikke saerlig originalt, og kan til og med oppfatte som oppblåst og arrogant. «Ingen skal vel vaere hevet over lov og vanlige moralregle­r», heter det.

Men under dette postulatet ligger det en usunn konservati­v grunnholdn­ing, som sier at både juss og moral er hamret i stein og skal stå herfra og inn i evigheten.

ER DET NOE HISTORIEN har laert oss, så er det at både lovparagra­fer og streng moral kan brukes som undertrykk­ende redskaper, noen ganger med store menneskeli­ge kostnader. Det kan vaere greit å minne om at homofili var forbudt ved lov i Norge helt frem til 1972.

Samfunnets kjøreregle­r bør vaere i flyt og oppdaterin­g. Alle har godt av å få sine grunnholdn­inger utfordret. Å hindre ytringer som gjør akkurat det, er et nokså autoritaer­t trekk.

HVIS IKKE FESTSPILLE­NE provoserer, er festivalen død. Hvis ikke Festspille­ne tør å sette viktige samfunnsut­fordringer under debatt, blir de irrelevant­e.

Statsfinan­sierte festivaler skal ikke bare vaere pynt, kosemose og en speiling av holdningen­e til den såkalte «moralske majoritet».

JEG HAR IKKE SETT «Lyst #2», og kan ikke bedømme form, innhold eller intensjon i forestilli­ngen.

Men både Eja Due, Festspille­ne og Anne Kalvig har allerede pisket liv i debatten om prostitusj­on, undertrykk­else og lovens og kunstens grenser. Det er i seg selv verdifullt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway