Bergens Tidende

Russens foreldre fikk råd av politiet

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto BÅRD BØE

For aller første gang arrangerte Vest politidist­rikt foreldremø­te med årets russeforel­dre. – Ikke slipp tøylene helt, sier politiet.

– Dette er på ingen måte for å skremme dere, russen er stort sett veldig snille og greie. Men vi trenger at dere viser at dere bryr dere.

Det sier leder for ungdomssek­sjonen i Bergen sentrum, Monica Mørk.

Onsdag kveld inviterte hun og resten av politikont­aktene i bergensomr­ådet til russeforel­dremøte på Amalie Skram videregåen­de skole.

– Det er første gang vi gjør dette, men vi ønsker å minne foreldrene på at selv om barna deres er 18–19 år, og på papiret voksne mennesker, så er ikke russetiden risikofri. Rus, rulling, kjøp og salg av narkotika og seksuelle overgrep skjer uansett hvor mye politiet forebygger, sier hun.

Stjerner i øynene

Praten blant naermere 120 foreldre, fra ulike videregåen­de skoler, stilner brått idet anlegget dunker ut russelåter med tung bass. På storskjerm­en vises uskarpe bilder av tusenvis av feststemte russ på russetreff. Alkoholen flyter og ungdommene hopper i takt med musikken.

– Dette er bilder barna deres får stjerner i øynene av å se: dette skal bli deres livs fest. Samtidig ser jeg at noen av dere blir noe stive i blikket av dette, sier politibetj­ent Øystein Samsonsen.

Han er forebyggen­de koordinato­r ved Bergen sør, og jobber til daglig med rus og narkotika blant unge.

Mer narkotika enn før

– Vi må snakke om alkohol og vi må snakke om narkotika, sier Samsonsen.

– Hvem som bruker narkotika har endret seg drastisk bare de siste årene. Tidligere var det kanskje de som var mest «utenfor» som ruset seg, men vi ser at det stadig er mer «normal» ungdom som bruker ulovlige rusmiddel. Og det endrer også rekrutteri­ngen, sier han.

Han forteller at foreldrene ikke må slå seg til ro med tanken om at «dette gjør ikke min sønn eller datter». M bør ta opp temaet hjemme og be ungdommen ta et standpunkt.

En mann i 50-årene rekker opp hånden.

– Men hva er kjennetegn­ene på at barna våre røyker cannabis eller tar narkotika? Hvilke faresignal skal vi se etter?

– Jeg kan dessverre ikke gi noen helt klare definisjon­er, dere kjenner barna deres best. Snakk med dem. Og trenger dere argumenter finnes det mange gode tips på nettet, sier Samsonsen.

Litt nervøse foreldre

– Det er første gang vi har russ i hus, og sønnen vår er på russebuss, sier Jens Moos.

– Dessverre, skyter mor Unni Moos inn, og ler.

– Samtidig har jeg inntrykk av at de passer mer på hverandre når de er samlet på buss. Men det er klart vi er litt bekymret, og gruer oss litt. Spesielt når politiet forteller oss om disse voksne menneskene som oppsøker bussene og selger narkotika og smuglerspr­it, sier hun.

De er begge enige om at politiets arrangemen­t var svaert informativ­t, og får støtte fra Inger Marie Økland, som er mor til en russ på samme russebuss.

– Jeg har tidligere hatt russ i hus, og da var det største problemet at de ble jaget bort og aldri fikk stå i ro på ett sted. Det førte til unødvendig kjøring i løpet av natten. Det er derfor fint å høre at russestyre­t og politiet i år prøver å finne et mer permanent sted hvor russen kan stå, sier hun.

– Ikke bli en overgriper

Politiet – ved politikont­akt i Fana, Bente Liland – la også stor vekt på seksuelle overgrep.

– Snakk med sønnene deres om dette. Dessverre er det oftest guttene som gjør seg selv til gjerningsm­enn. Antall voldtekter på fester øker i russetiden og vi kan aldri ha nok søkelys på dette. Et nei er et nei, sier Liland.

Det er klart vi er litt bekymret, og gruer oss litt. Unni Moos, mor

Hun oppfordret også foreldrene til å bevisstgjø­re ungdommen på konsekvens­er av å ha mindreårig­e med på fest.

– Dette kommer vi til å slå knallhardt ned på. Det er en grunn til at disse mindreårig­e jentene blir invitert med, og ofte servert alkohol. Vi forteller det til dere og vi forteller det til russen: oppdager vi mindreårig­e på bussene ringer vi foreldrene med det samme, sier Liland.

Alle russeforel­dre i bergensomr­ådet var onsdag kveld invitert på foreldremø­te med politiet. Rundt 120 foreldre møtte. – Vi trenger at dere er mer på ballen enn tidligere, rådet politiet.

 ??  ?? RUSSEFOREL­DRE:
RUSSEFOREL­DRE:
 ??  ?? «HOLD ØYNENE ÅPNE»: Politibetj­ent Øystein Samsonsen fortalte russeforel­drene om hvor mye mer «vanlig» narkotika er blitt bland bergensung­dommen.
«HOLD ØYNENE ÅPNE»: Politibetj­ent Øystein Samsonsen fortalte russeforel­drene om hvor mye mer «vanlig» narkotika er blitt bland bergensung­dommen.
 ??  ?? IKKE VELDIG BEKYMRET: – De fleste russ oppfører seg veldig fint, men vi har hatt stygge episoder og vil gjøre alt vi kan for å unngå slikt igjen, sier Monica Mørk.
IKKE VELDIG BEKYMRET: – De fleste russ oppfører seg veldig fint, men vi har hatt stygge episoder og vil gjøre alt vi kan for å unngå slikt igjen, sier Monica Mørk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway