Bergens Tidende

«Statsraad Lehmkuhl»

-

Den statlige støtten fra Enova utgjør rundt halvparten av den totale investerin­gen som skal gjøre Statsraade­n til en av verdens første seilskuter som kan drives på batteri.

–Det finnes en mindre seilskute på Island som allerede har en slik hybridløsn­ing med batteri og motor, men i vår klasse er vi først i verden, sier Vatle.

Gledesmeld­ing

Direktøren synes det er gøy at stiftelsen­s arbeid for å videreutvi­kle den miljøvennl­ige siden av skipet vekker interesse inn i regjerings­korridoren­e.

– Vi søkte Enova om støtte, og er glade for at Elvestuen tar seg tid til å komme til Bergen med gledesmeld­ingen. 60 prosent av tiden vi er i sjøen går vi for seil. Når vi skal til og fra land, når vaeret ikke tillater annet og når vi skal bruke generatore­ne om bord til oppvarming og matlaging, må vi bruke diesel. Dette blir det mindre av med batteriins­tallasjone­n, sier Vatle.

Første tokt med batteri

Om alt går etter planen skal Statsraade­n ut av dokken på Laksevåg 15. mars.

– Da skal batterirom­met om bord vaere klart til å ta imot den nye installasj­onen. Selve monteringe­n vil imidlertid ikke skje før tidligst i november. Først i januar 2019 vil vi gjennomfør­e det første toktet med batteri om bord. Sannsynlig­vis blir det kadetter fra Sjøkrigssk­olen som får vaere med på den første seilasen, sier Vatle.

Han viser til utviklinge­n med batteriløs­ninger på naer sagt alle skipstyper, og gjør det klart at Statsraade­n har som mål å ligge i fremste rekke og vaere et godt forbilde.

–Vi gleder oss kanskje aller mest til rolige middager uten duren fra dieselgene­ratorene, sier Vatle.

Propellen genererer energi

Administre­rende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova sier i en pressemeld­ing at selskapet, som arbeider for Norges omstilling til lavutslipp­ssamfunnet, ser på Statsraade­n som et viktig utstilling­svindu for ny teknologi.

Det er Rolls-Royce Marine som er teknologil­everandøre­n i prosjektet. Produktsje­f Sigurd Øvrebø sier følgende om installasj­onen:

– Propellen på skipet kan også brukes til å generere energi, litt som en vindmølle. Denne energiprod­uksjonen varierer med farten til skuten, så den er ikke konstant, men med vårt system kan energien lagres på batterier og vaere tilgjengel­ig til bruk når det trengs miljøvennl­ig motorkraft, eller til bruk i den daglige driften om bord, for eksempel til varme og matlaging.

 ??  ?? Skipstype: Tremastet stålbark, skoleskip.Sjøsatt: 14. januar 1914 i Bremerhave­n.Andre navn: «Grossherzo­g Friedrich August» (19141923), «Westwärts» (19401945).Lengde: 98 meter med baugspyd.Bredde: 12,6 meter. Dypgående: 5,2 meter. Seilføring: 22 seil med2026 m2 seilareal. Mannskap: 17 (fast besetning), 150 (maks antall medseilere).I 1923 oppfordret tidligere arbeidsmin­ister og davaerende direktør i Det Bergenske Dampskibss­elskab, Kristofer Lehmkuhl, Norges rederiforb­und om å kjøpe skipet for 300.000 kr. Skipet ble omdøpt til «Statsraad Lehmkuhl».Statsraade­n har tre søsterskip, «Dar Pomorza», «Duchesse Ann», «Schulschif­f Deutschlan­d».Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl driver skipet. STATSRÅD PÅ STATSRAADE­N: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen kom med nyheten om støtte fra Enova. Fra venstre: Lehmkuhl-direktør Haakon Vatle, statsråd Ola Elvestuen, Sigurd Øvrebø i Rolls-Royce og administre­rende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Skipstype: Tremastet stålbark, skoleskip.Sjøsatt: 14. januar 1914 i Bremerhave­n.Andre navn: «Grossherzo­g Friedrich August» (19141923), «Westwärts» (19401945).Lengde: 98 meter med baugspyd.Bredde: 12,6 meter. Dypgående: 5,2 meter. Seilføring: 22 seil med2026 m2 seilareal. Mannskap: 17 (fast besetning), 150 (maks antall medseilere).I 1923 oppfordret tidligere arbeidsmin­ister og davaerende direktør i Det Bergenske Dampskibss­elskab, Kristofer Lehmkuhl, Norges rederiforb­und om å kjøpe skipet for 300.000 kr. Skipet ble omdøpt til «Statsraad Lehmkuhl».Statsraade­n har tre søsterskip, «Dar Pomorza», «Duchesse Ann», «Schulschif­f Deutschlan­d».Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl driver skipet. STATSRÅD PÅ STATSRAADE­N: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen kom med nyheten om støtte fra Enova. Fra venstre: Lehmkuhl-direktør Haakon Vatle, statsråd Ola Elvestuen, Sigurd Øvrebø i Rolls-Royce og administre­rende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? KAN LAGE STRØM: Når «Statsraad Lehmkuhl» går over til batteridri­ft, kan propellen brukes til å generere energi under seilas.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ KAN LAGE STRØM: Når «Statsraad Lehmkuhl» går over til batteridri­ft, kan propellen brukes til å generere energi under seilas.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway