Bergens Tidende

– Ser ut til å gi blaffen i sivile

-

Partene i Syria ser ut til å gi blaffen i sivile, sier Jan Egeland. FN-rådgiveren får rapporter om «forferdeli­ge ødeleggels­er» i Øst-Ghouta.

– Nå er det bare den militaere logikken som gjelder, og partene gir tilsynelat­ende blaffen i sivilbefol­kningen på den andre siden, sier Egeland på vei fra Oslo til FNhovedkva­rteret i New York.

– Vi får rapporter hver time om helt forferdeli­ge ødeleggels­er. I Øst-Ghouta er seks sykehus bombet. Masse barn og kvinner er rammet. Vi får også rapporter om at 800 raketter er blitt avfyrt fra Øst-Ghouta mot Damaskus og meldinger om drepte der, sier Egeland, som til daglig leder organisasj­onen Flyktningh­jelpen.

– Bitterhete­n er voldsom på begge sider, og viljen til å hjelpe sivilbefol­kningen er veldig liten. Det hjelper heller ikke at også vaepnede grupper i Øst-Ghouta er i strid med hverandre.

Han fastslår at regjeringe­n til president Bashar al-Assad har det største ansvaret for blodbadet. Regjeringe­n insisterer samtidig på at opprørerne må legge ned våpnene før den vil stanse bombardeme­ntet av Øst-Ghouta.

Også russerne, som støtter Assad-regimet, er mest opptatt av at angrepene fra opprørerne må opphøre, ifølge Egeland.

Situasjone­n i Øst-Ghouta er blitt sammenlign­et med det som utspilte seg i Aleppo mot slutten av 2016, da syriske og russiske fly la den opprørskon­trollerte, østlige delen av byen i grus.

– Jeg får spørsmål om dette er verre enn Aleppo. I Øst-Ghouta er befolkning­en dobbelt så stor, og beleiringe­n har vart dobbelt så lenge, konstatere­r han. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway