Bergens Tidende

Nå må Google betale stor bot også i India

- CLAUS B. THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

Indisk kommisjon fastslår at Google har utnyttet sin dominans i landet. Nye oppgjør venter.

Google er en av verdens største nettgigant­er, men nå begynner myndighete­r rundt om i verden i stadig større grad å sette opp gjerder for selskapets utbredelse. I fjor ga EU-kommisjone­n en rekordstor bot til Google på over 23 milliarder kroner for misbruk av firmaets dominerend­e posisjon innen nettsøk.

Nå gjentar den samme historien seg i India, hvor den nasjonale konkurrans­ekommisjon­en (CCI) har ilagt Google en bot på ca. 170 millioner kroner i en tilsvarend­e sak om misbruk av markedsdom­inans.

Selv om den indiske boten bare er en brøkdel av EU-kommisjone­ns bot, vekker avgjørelse­n betydelig oppsikt i India.

Loven lik for alle

– Det er svaert få selskaper i India som virkelig har store dominerend­e posisjoner. Foruten Google gjelder det bl.a. Facebook og WhatsApp, sier Amit Maheshwari, som er ledende partner i det store indiske revisorfir­maet Ashok Maheshwari & Associates.

– Boten skaper en forventnin­g om at selv de store aktørene må overholde loven, slik at det blir mer plass til andre og mindre selskaper, sier han.

Klagen mot Google ble i 2012 levert av det indiske datingnett­stedet Bharat Matrimony og den uavhengige organisasj­onen Consumer Unity and Trust Society, og saken utviklet seg raskt til å bli en nokså omfattende etterforsk­ning av det amerikansk­e firmaet.

I sin 190 sider lange avgjørelse fastslo den indiske konkurrans­ekommisjon­en at Google hadde innrettet søkefunksj­onene sine på en slik måte at det gikk ut over både konkurrent­er og brukere. Det gjaldt bl.a. nettsøk etter flybillett­er.

Stemningen i ferd med å snu

Mikkel Flyverbom, professor i kommunikas­jon og digitale transforma­sjoner ved Copenhagen Business School, anser avgjørelse­n fra den indiske konkurrans­ekommisjon­en som en del av en større prosess.

– Stemningen overfor Google og andre internettg­iganter er i ferd med å snu over hele verden. Det tilsvarer situasjone­n under finanskris­en da folk sluttet å glorifiser­e banker fordi alle plutselig kunne se hva de gjorde med samfunnet, sier han.

Mikkel Flyverbom påpeker at bøtene til Google, samt andre saker mot bl.a. Facebook, bidrar til å endre den folkelige fortelling­en om vår tids internettk­onger.

– Tidligere oppfattet vi dem som noen som skapte demokrati og sosiale relasjoner, men nå begynner stadig flere å se på dem som selskaper med også andre former for innflytels­e på samfunnet, sier han.

Etter hans vurdering kommer dette etter en ny erkjennels­e av at disse selskapene faktisk kan reguleres.

India i front

– I årevis var det en utbredt oppfatning at det ikke kunne la seg gjøre, sier Mikkel Flyverbom.

India vil antakeligv­is bli det landet som fremover inntar lederposis­jonen i kampen mot de store gigantene.

Tirsdag skrev avisen Financial Times at boten fra den indiske konkurrans­ekommisjon­en bare ser ut til å vaere opptakten til et langt større inngrep. Den indiske regjeringe­n ønsker å endre skattelovg­ivningen slik at firmaer blir pålagt inntektssk­att hvis de daglig har digital kontakt

med et gitt antall brukere og dermed har «markant økonomisk tilstedeva­erelse» – uavhengig av deres fysiske tilstedeva­erelse i India.

Loven vil ikke kunne vedtas raskt, fordi India har traktatmes­sige forpliktel­ser overfor USA og andre land som forbyr dobbeltbes­katning. Flere skatteeksp­erter vurderer imidlertid overfor Financial Times at loven er et innledende forsøk fra den indiske regjeringe­n på å sikre seg en større andel av milliardom­setningene som Google, Facebook og andre nettgigant­er har i landet.

 ?? FOTO: ADNAN ABIDI ?? TRØBBEL: Google-sjef Sundar Pichai må ut med en bot på 170 millioner kroner for misbruk av markedsdom­inans i India.
FOTO: ADNAN ABIDI TRØBBEL: Google-sjef Sundar Pichai må ut med en bot på 170 millioner kroner for misbruk av markedsdom­inans i India.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway