Bergens Tidende

«The Voice»-stjerne ble offer for sine egne hatefulle tweets

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Fransk-syriske Mennel var på vei til stjernesta­tus før hatefulle angrep på jøder og sympati for terroriste­r tvang henne av TV-skjermen.

For tre uker siden var fransksyri­ske Mennel Ibtissem allerede en stjerne. Hennes opptreden i TV-programmet «The Voice» fascinerte både seere og dommere, som var begeistret for hennes versjon av Leonard Cohens sang «Hallelujah» i engelsk og arabisk versjon.

Produksjon­sselskapet rakk å spille inn flere programmer med den 22-årige studenten, men de er allerede blitt skrotet. Mennel er nå en hovedperso­n på sosiale medier og TV-karrieren ligger i ruiner.

Sympati med terroriste­r

Allerede dagen etter sendingen gikk på luften avslørte debattante­r på flere sosiale medier at hun ifølge dem er både antisemitt og terrorists­ympatisør.

Andre unnskylder den unge kvinnen: hun var 20 år da hun i bloggen sin prøvde å gi andre enn terroriste­ne skylden for terrorhand­lingene deres.

Det skjedde allerede dagen etter attentatet i Nice 14. juli 2016, som kostet 86 mennesker livet.

–Det holder på å bli rutine. Ett attentat i uken. Og for å vaere helt sikker har terroriste­r alltid på seg identitets­papirene sine. Det stemmer: når man forbereder en udåd glemmer man aldri papirene sine, skrev hun i en tweet med emneknagge­n: «Bare ta oss for å vaere idioter».

I et nytt budskap skrev hun følgende:

– De ekte terroriste­ne regjeringe­n vår.

Sammensver­gelse

er Hun fulgte opp med tilsvarend­e tweets som var helt på linje med konspirasj­onsteorien­e etter mordene i januar 2015 på tegnerne i ukeavisen Charlie Hebdo, politifolk og kunder og ansatte i et jødisk supermarke­d i Paris.

Elever ved grunn- og videregåen­de skoler i innvandrer­strøk over hele landet nektet å delta i minnehøyti­deligheter. Ifølge dem sto Israel, USA og den franske regjeringe­n bak terroren for å skade muslimene. De unge heftet seg også ved at terroriste­ne hadde papirene sine på seg.

Disse konspirasj­onsteorien­e og antisemitt­ismen blant unge muslimer lever fortsatt i beste velgående, noe likestilli­ngsministe­r Marlène Schiappa uttrykker svaert presist:

– Mennels formulerin­ger er helt uakseptabl­e og uholdbare … Men de bør få oss til å stille spørsmål ved samfunnet vårt.

Tror på konspirasj­oner

En ny undersøkel­se med 1252 deltakere gjennomfør­t for tankesmien Fondation Jean-Jaurès i desember i fjor viser nemlig at hele 70 prosent av franskmenn tror på en eller annen konspirasj­onsteori, som spenner fra vaksineske­psis til påstander om at jorden er flat.

Spesielt den yngste delen av befolkning­en tror på konspirasj­oner, mens de eldre holder stand. Hele 30 prosent av personer mellom 18 og 24 år mener at «det ikke er sikkert at terroriste­r var alene om å planlegge og gjennomfør­e terroraksj­onene i Frankrike».

Mennel tilhører denne store gruppen, men hun nøyer seg ikke bare med konspirasj­onsteorien­e. Hun har delt rasistiske uttalelser av komikeren Dieudonné, som har mange tilhengere blant innvandrer­ungdom, og hun har distribuer­t prekener av Hassan Iquioussen, som har tette forbindels­er til Gulf-statene.

I en av dem sier han at «jødene er gjerrige og lånehaier», og at de «står bak sammensver­gelser mot islam og muslimer». Mennel Ibtissem la følgende ord til Iquioussen­s kommentar: «Kjaere muslimer, fienden er ikke det franske folk, men en minoritet som manipulere­r folket vårt».

Heksejakt på Mennel?

Mange undrer seg derimot over hvorfor grupper på internett begynte å undersøke Mennels aktivitete­r på nettet samtidig som hun hadde begeistret millioner av TV-seere med sangen sin.

Var det på grunn av hodeplagge­t hennes i form av en kvinnelig «turban», eller fordi hun sang arabiske strofer i Leonard Cohens mesterverk? Var problemet at hun erstattet «Hallelujah» med et arabisk uttrykk som ifølge jødiske organisasj­oner betyr å vende hjem – underforst­ått å vende hjem til et Palestina uten jøder?

Høyreekstr­emister og fremmedfie­ndtlige gruppering­er var svaert aktive. Andre googlet henne av ren og skjaer nysgjerrig­het, og etter å ha lest hennes tweets og kommentare­r var foreningen av ofre for terroraksj­onen i Nice – hvorav mange var muslimer – blant de første til å ta avstand fra den unge kvinnen.

Mennel Ibtissem unnskylder seg med at hun var ung.

Jeg er bevisst på at jeg skrev enkelte dumheter … Men jeg var 20 år den gang, og jeg sier unnskyld til ofrenes familier.

Mennel Ibtissem til RTL nylig

Unnskyld til familiene

– Jeg er bevisst på at jeg skrev enkelte dumheter … Men jeg var 20 år den gang, og jeg sier unnskyld til ofrenes familier, sa hun nylig til radiostasj­onen RTL.

Unnskyldni­ngene har ikke hjulpet. Produksjon­sselskapet ITV Studios har varslet at klimaet rundt den unge stjernen gjør det umulig å fortsette.

Nå er historien i ferd med å vaere over, slik den syriske forfattere­n og flyktninge­n Omar Youssef Souleimane skriver i ukemagasin­et Le Point.

– Hele bråket rundt Mennel dør ut. Det viktigste er at vi ikke glemmer ideologien som ligger bak denne kløften mellom unge franskmenn og deres eget land.

 ?? SKJERMDUMP: YOUTUBE ?? UPOPULAER: «The Voice»-deltakeren Mennel Ibtissem blir beskyldt for å vaere både anitsemitt og terrorists­ympatisør.
SKJERMDUMP: YOUTUBE UPOPULAER: «The Voice»-deltakeren Mennel Ibtissem blir beskyldt for å vaere både anitsemitt og terrorists­ympatisør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway