Bergens Tidende

Marit Bjørgen ble historisk

- HALVOR EKELAND halvor.ekeland@aftenposte­n.no ERLEND NESJE

Ingen vinterolym­pier har flere OL-medaljer enn Marit Bjørgen etter bronsen på sprintstaf­etten.

Norge eller Sverige? Det var spørsmålet foran sprintstaf­ettene i langrenn onsdag morgen. Trodde de fleste.

Men kanskje enda mer oppsiktsve­kkende: Marit Bjørgen kunne bli den vinterolym­pieren med flest olympiske medaljer. Ingen andre har 14 OL-medaljer i vinter-OL. Bjørgen sto likte med Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Daehlie før dagens sprintstaf­ett. Alle tre hadde 13 medaljer.

Med seier ville Marit Bjørgen bli tidenes vinterolym­pier også dersom du ser på valøren til medaljene. Da ville hun stå med åtte gull, fire sølv og to bronse og dermed gå forbi Ole Einar Bjørndalen som står med åtte gull, fire sølv og en bronse.

Det ble altså bronse. Ingen har flere olympiske medaljer, men Ole Einar Bjørndalen har altså flere gull.

– Det gjenstår en sjanse til. Jeg ser frem til tremilen, det gjør jeg absolutt, sier Marit Bjørgen.

Bjørgen står likevel med syv gull, fire sølv og tre bronsemeda­ljer i OL. Dermed er det ingen annen vinterolym­pier som er foran henne på listen.

Holdt på å falle

Da det hele skulle avgjøres, var det ingen tvil om at Norge skulle ta medalje. Men gullet var de ikke i naerheten av.

På vei ned til stadionet ble det noe kluss mellom Caspersen Falla og svenske Stina Nilsson. De hektet i hverandre, så det ut til. Slikt kan fort skje i sprint. Dermed var Norge i realiteten ute av kampen om gullet. Men bronsemeda­lje er også bra.

–I dag var det tøft. Det var to lag som var bedre enn oss. Da må vi vaere fornøyde med bronse, sier Marit Bjørgen.

–Det var en barndomsdr­øm å få gå sammen med Marit Bjørgen, og nå tar jeg bronse med henne. Hun er en nasjonal helt, sier Falla.

Gikk knallhardt

Sverige og Norge var storfavori­tter, spørsmålet var hvilken av de to nasjonene som skulle ta sitt tredje gull i kvinnelang­renn i OL. Slik gikk det altså ikke. For bak lurte amerikaner­ne Kikkan Randall og Jessica Diggins.

Og på Diggins’ andre runde, klinket den amerikansk­e løperen til. Også hun ville mørne.

Det vi trodde skulle bli en duell mellom to nasjoner, endte med å bli en duell mellom tre. Inn på oppløpet var Sverige først, med USA og Norge rett bak.

Og i gullduelle­n viste den amerikansk­e kvinnen seg sterkest. USA tok dermed et overrasken­de gull, foran Sverige og Norge.

 ?? FOTO: RUNE PETTER NESS, NTB SCANPIX ?? 14 OL-MEDALJER: Marit Bjørgen (til v.) og Maiken Caspersen Falla sikret enda en norsk medalje i langrenn.
FOTO: RUNE PETTER NESS, NTB SCANPIX 14 OL-MEDALJER: Marit Bjørgen (til v.) og Maiken Caspersen Falla sikret enda en norsk medalje i langrenn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway