Bergens Tidende

Egenandele­n vil koste samfunnet dyrt

- ELISA FINNE HAUGSGJERD

Sosionom, Bergen og Gøteborg innlegg i Tønsbergs Blad, skriver Vidar Byholt og Lise Holm om flere slike tilfeller: 20-åringen som lever med foreldre som ruser seg, og har dårlig økonomi, eller det tidligere barneverns­barnet som har traumer fra oppveksten sin. «Prioritere­r man da å bruke penger på å gå i behandling?», spør de.

I Solbergs nyttårstal­e i 2017 tok hun opp samfunnets plikt til å gripe inn når barn blir alvorlig sviktet. Statsminis­teren vil gi disse barna en bedre start på livet. Basert på tidligere uttalelser skulle man tro det også innebar lett tilgjengel­ige behandling­stilbud.

FOR Å SE DET HELE i et samfunnsøk­onomisk perspektiv, hentet statsminis­teren selv frem noen viktige fakta i sin tale under det nordiske toppmøtet. Hun viste til at mellom 15 og 20 prosent av alle personer mellom 3 og 18 år har nedsatt funksjon grunnet psykiske plager. Mange OECDland har hatt en økning i unge som er uføretrygd­ede på grunn av psykiske plager.

Det kommer vel neppe som noen overraskel­se for statsminis­teren at dårlig psykisk helse ikke forsvinner over natten. 18-åringer med psykiske plager blir ofte til 19-åringer med psykiske plager, og i mange tilfeller gjerne

25-åringer med psykiske plager.

VED Å FJERNE FRITAKET fra egenandele­n for denne gruppen, gjør regjeringe­n en samfunnsøk­onomisk bjørnetjen­este for velferdsst­aten Norge. Som statsminis­teren selv sa så fint: «For hver 20-åring arbeidsliv­et går glipp av, taper Norge minst ti millioner kroner.»

Det skulle ikke vaere nødvendig å utdype hvor mange titalls millioner Norge er i ferd med å tape.

 ?? ARKIVFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? FINE ORD: I sin nyttårstal­e i 2017 snakket statsminis­ter Erna Solberg (H) om at samfunnet har en plikt til å gripe inn når barn blir sviktet. Man skulle tro det også innebar lett tilgjengel­ige behandling­stilbud, skriver Elisa Finne Haugsgjerd.
ARKIVFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX FINE ORD: I sin nyttårstal­e i 2017 snakket statsminis­ter Erna Solberg (H) om at samfunnet har en plikt til å gripe inn når barn blir sviktet. Man skulle tro det også innebar lett tilgjengel­ige behandling­stilbud, skriver Elisa Finne Haugsgjerd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway