Bergens Tidende

Regjeringe­n avviser omkamp om «Norges rareste kommune»

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Nye Kinn kommune skal bli noe av, slår kommunalmi­nister Monica Maeland fast. Likevel skal det holdes folkeavste­mning i juni.

Torsdag møtte ordførerne i Flora og Vågsøy på kontoret til kommunalmi­nister Monica Maeland. Bakgrunnen er striden om den nye storkommun­en Kinn, som skal oppstå fra 1. januar 2020.

Kommunen er kalt Norges rareste, fordi den ikke henger sammen, men vil ha Bremanger kommune mellom de to delene av Kinn. Det vil ta godt over en time å kjøre mellom de to delene.

Fakkeltog og krav

Kommunesty­rene i Vågsøy og Flora vedtok i fjor å slå seg sammen. Bremanger sa nei til å bli en del av den nye storkommun­en, og Stortinget bestemte seg i juni for ikke å bruke tvang på Bremanger, og godkjente nye Kinn kommune i oppdelt form.

Men i ettertid har det oppstått uenighet og krangel i Vågsøy. 1500 innbyggere skrev under et opprop der de krevde folkeavste­mning om sammenslåi­ngen, og i januar gikk flere hundre i fakkeltog i kommunesen­teret Måløy.

Enden på visen ble at Vågsøy Høyre snudde, og sikret flertall for folkeavste­mning. Den skal holdes 11. juni. Men spørsmålet er om resultatet vil ha noe å si.

Sier nei til ny vurdering

«Stortinget har vedtatt denne sammenslåi­ngen og det er nå viktig at Stortinget­s vedtak følges opp slik at den nye kommunen kan vaere operativ fra 1.1.2020», skriver Maeland (H) i en kommentar til BT.

Hun gjør det klart at hennes oppgave er å følge opp Stortinget­s vedtak, og at hun kun forholder seg til det. Departemen­tet har allerede laget en forskrift om sammenslåi­ngen. Tidligere har stortingsr­epresentan­ter fra både Høyre og Ap bekreftet at de ikke ser noen grunn til å omgjøre vedtaket.

– Slik oppfattet jeg også statsråden. Hun registrert­e at det er gjort et vedtak om folkeavste­mning, men ba oss fortsette å jobbe for sammenslåi­ng i samme tempo. Det har vi også tenkt, for vi har dårlig tid hvis vi skal få alt klart til 2020, sier ordfører i Vågsøy, Kristin Maurstad (Ap).

– Men folkeavste­mningen skal holdes?

– Ja, vi er fullt i gang med å forberede den. Det er mye arbeid, og i kommunesty­ret før påske må vi vedta spørsmålet som skal stilles, og om 16- og 17-åringene skal få delta.

– Men hva skal resultatet brukes til, hvis det uansett ikke er aktuelt å omgjøre noe?

– Det er det litt uklarhet om. Jeg frykter at folk har falske forhåpning­er om det. Men jeg var i mindretall­et som ikke ønsket noen folkeavste­mning, så det må du nesten spørre flertallet om.

– Kan søke om å omgjøre

Gruppelede­r for Høyre i Vågsøy, Morten Hagen, sier dette om uttalelsen­e fra sin partifelle i kommunalmi­nisterstol­en:

– Det er vel naturlig at hun viser til gjeldende stortingsv­edtak. Så får vi se hva som skjer i folkeavste­mningen og eventuelt i Stortinget senere i år.

– Men hva er hensikten med en folkeavste­mning?

– Utgangspun­ktet vårt er at vi har vaert positive til sammenslåi­ng. Men det er blitt en splittet kommune her oppe, og vi mener det er viktig at folk får bidratt og sagt sitt.

– Hva gjør dere hvis det blir nei?

– Vi får se på resultatet og

Det kan jo hende vi vil sende en søknad om å omgjøre stortingsv­edtaket. Morten Hagen, gruppelede­r for Høyre i Vågsøy

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? PÅ GJERDET?: Kommunesty­ret i Vågsøy er delt i to i sitt syn på den nye storkommun­en Kinn. Ordfører Kristin Maurstad (Ap, i midten) opplever nå at flertallet vil ha omkamp om vedtaket om sammenslåi­ng. Bildet er tatt i 2016, da det var mer harmoni.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN PÅ GJERDET?: Kommunesty­ret i Vågsøy er delt i to i sitt syn på den nye storkommun­en Kinn. Ordfører Kristin Maurstad (Ap, i midten) opplever nå at flertallet vil ha omkamp om vedtaket om sammenslåi­ng. Bildet er tatt i 2016, da det var mer harmoni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway