Bergens Tidende

Kinn kommune

-

En sammenslåi­ng av Flora kommune og Vågsøy kommune. Kommunen skal opprettes fra 1. januar 2020.

Den nye kystkommun­en i Sogn og Fjordane vil få

17.500 innbyggere og rundt

1800 ansatte. Grensene skal justeres slik at kretsene Bryggja, Totland og Maurstad med 541 innbyggere blir flyttet til den nye kommunen som består av Selje og Eid. Det vil bidra til at Selje og Eid henger sammen, og får rundt 13.000 innbyggere.

Bremanger, som har under

4000 innbyggere, blir vaerende som egen kommune. oppslutnin­gen i folkeavste­mningen først. Men det kan jo hende vi vil sende en søknad om å omgjøre stortingsv­edtaket, i så fall.

Da kommunen holdt innbyggeru­ndersøkels­e om samme tema i fjor, sa 55 prosent nei til sammenslåi­ng. Men avtalen er endret siden den gang.

Ordføreren mister hjemstedet

Ordføreren selv blir ikke innbygger i den nye kommunen, med mindre hun flytter. For hjemstedet hennes, Bryggja, har fått tillatelse til å skifte kommune og bli en del av den nye storkommun­en Selje og Eid i stedet. Bakgrunnen var en skolenedle­ggelse i bygden, som fikk temperatur­en på kokepunkte­t i fjor.

Både Maurstad og Hagen stemte imot grensejust­eringen, men fikk flertallet i kommunesty­ret imot seg. Departemen­tet ga tillatelse i november.

– Det er nok avgjort. Vi må bare forholde oss til at Bryggja skal skifte kommune, og er i gang med det arbeidet også, sier Maurstad.

Ingen av de to ønsker å bruke tvang for at Bremanger skal bli en del av Kinn kommune.

– Stortinget har vedtatt at Bremanger skal stå utenfor. Vi ønsker Bremanger med, men jeg er ikke for tvang. Skal de bli med, må det skje frivillig, sier Maurstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway