Bergens Tidende

Jeg har ikke mistet nattesøvne­n

- KETIL SOLVIK-OLSEN

Vi vil jobbe for at ambisjonen­e i Nasjonal transportp­lan innfris.

Samferdsel­sminister (Frp) innspill, og det har skapt diskusjon. Bane Nor foreslår en delvis annen tilnaermin­g for å oppnå NTP-målene. De mener det kan vaere mulig å få pengene til å strekke lenger ved å stokke litt om på rekkefølge og omfang, samtidig som effektene for kunden fortsatt oppnås. De ser for seg store transportp­roblemer i byggeperio­den dersom alle prosjekt skal gjennomfør­es «på én gang», og foreslår endringer for å minimere kaoset for pendlerne.

BANE NOR HAR sett på det norske entreprenø­rmarkedet og har tanker om hvordan man kan unngå for store variasjone­r i oppdragsme­ngden og unngå at man presser prisene høyt på grunn av knapphet i markedet. Og de tar med seg nyeste kunnskap om utfordring­er og muligheter i prosjekten­e. I tillegg har de vektlagt at man skal nå de overordned­e målene om økt antall avganger, økt kapasitet, bedre tilbud til de reisende og så videre. Og det siste er nok det viktigste for de togreisend­e.

Frp i regjering betyr ikke at landet unngår utfordring­er. Men de håndteres og løses. På samme måte vil vi jobbe for at ambisjonen­e våre i NTP innfris. Det er Jernbanedi­rektoratet som utarbeider handlingsp­rogrammet. Men det er viktige tema Bane Nor tar opp, og de fortjener en faktabaser­t debatt, ikke skrik og skrål. Ikke politisk spill og spetakkel. Jeg har ikke mistet nattesøvne­n, men vi vet vi har mye jobb foran oss.

TIL SLUTT: BT gir nok en gang inntrykk av å ha «avslørt» at Jernbaneve­rket aldri hadde bedt om mer tid på forberedel­sene til bygging av Ringeriksb­anen. La meg, nok en gang, gjenta for BT at saken om årstallene 2019 eller 2021 handlet om hvor mye risiko man skulle akseptere i planene. Bane Nor var tydelig på at de kunne ha byggeplane­r klare i 2019, men at de ville vaere beheftet med stor usikkerhet om blant annet grunnforho­ld. Ved heller å bruke litt mer tid på forberedel­sene ville vi ha langt sikrere kunnskap om kostnader, trasévalg og så videre.

BT har i sin omtale helt utelatt perspektiv­er rundt risikohånd­tering. Den luksusen har ikke jeg.

 ?? ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND ?? UTSATT: – BT har i sin omtale helt utelatt perspektiv­er rundt risikohånd­tering, skriver samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n (Frp). – Den luksusen har ikke jeg.
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND UTSATT: – BT har i sin omtale helt utelatt perspektiv­er rundt risikohånd­tering, skriver samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n (Frp). – Den luksusen har ikke jeg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway