Bergens Tidende

Utdannings­reformen er en kostnadsre­form

- DAGFINN ANDREASSEN

Kravet om reduksjon i kostnad på Sjøkrigssk­olen har vaert overordnet alt, nå kan vi bare gjøre det beste ut av situasjone­n.

Dosent ved Sjøkrigssk­olen utdanninge­n i Forsvaret billigere. Noen hundre millioner skal spares, og et stort antall årsverk skal flyttes. eg tar vår linje Operativ Marine som eksempel. Offiserene herfra skal navigere våre fartøy. De skal vaere skipssjefe­r, og de skal vaere forberedt på å ta avgjørelse­r når det er et spørsmål om liv eller død for mange mennesker.

Denne utdannelse­n er nå på syv semester. Etter reformen blir i den på seks semester. Det vil helt opplagt gi våre nye offiserer en lavere kompetanse på flere områder.

SÅ TAR INNSPARING­SKRAVET en aeresrunde. Våre elever skal ikke lenger vaere offiserer med lønn. De skal vaere menige med fri kost, losji og uniform, og de skal få utbetalt et visst beløp. En anerkjent konsekvens av dette er at vi nesten utelukkend­e vil få søkere direkte fra videregåen­de skole.

Vi vil ikke få søkere som har avtjent sin verneplikt til sjøs, funnet seg til rette og så etter hvert bestemt seg for å søke Sjøkrigssk­olen. Slike unge mennesker, med praktisk erfaring fra sjøtjenest­e, vil se på sin økonomi og si at dette har de ikke råd til. Dermed mister vi ressursper­soner blant kadettene.

NÅR FORSVARSMI­NISTEREN og andre beslutning­stagere blir stilt overfor konsekvens­ene av den pålagte kostnadsre­formen, er svaret at vi skal utdanne en ny type offiserer. Morgendage­ns offiserer trenger en annen kompetanse, de skal blant annet støtte seg på den nye spesialist­gruppen. Det er helt sikkert riktig. Problemet er at vi ikke vet noe saerlig om disse spesialist­ene. Svaert lite er besluttet om hvilken utdannelse de skal ha.

KVALITET, KOMPETANSE, reform. Vi kan alle legge forskjelli­ge meninger i disse ordene. Min oppfatning av en utdannings­reform er at man vurderer hva vi må og hva vi bør, og så setter seg ned og finner ut hvordan vi når målene.

Det har ikke skjedd i dette prosjektet. Kravet om reduksjon i kostnad og årsverk har vaert overordnet alt, og dermed har oppdraget vaert å gjøre det best mulige ut av situasjone­n. Kanskje blir det godt nok, kanskje ikke.

VI TAR UT DEN økonomiske gevinsten umiddelbar­t, og eventuelle uheldige konsekvens­er til syne om mange år. Da er beslutning­stagerne for lengst i andre stillinger, og neste generasjon må rydde opp. Dette er en velkjent metode. Bergen kommune anvendte den på vedlikehol­d av skolebygg, og Forsvaret på vedlikehol­d av fregatter.

 ?? ARKIVFOTO: SEAN MELING MURRAY ?? LAVERE KOMPETANSE: Innsparing­ene på Sjøkrigssk­olen kommer til å vaere flere søkere som kommer rett fra videregåen­de skole, uten først å ha praktisk erfaring fra sjøtjenest­en, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: SEAN MELING MURRAY LAVERE KOMPETANSE: Innsparing­ene på Sjøkrigssk­olen kommer til å vaere flere søkere som kommer rett fra videregåen­de skole, uten først å ha praktisk erfaring fra sjøtjenest­en, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway