Bergens Tidende

D noe attåt

-

lerede i årene like etter krigen kom det krigsskip både fra øst og vest. Flest fra vest. Men uansett til stor glede for byens kjuagutter, som fikk amerikansk tyggis, Wrigleys Juicy Fruit var det mest populaere – og jentene, som fikk silkestrøm­per, kanskje med en liten flørt attåt.

Foto-minner fra 1952

Ikke før hadde det ene flåtebesøk­et stimet ut Byfjorden, så stimet det neste inn. Det var yankees, franskmenn, engelskmen­n og nederlende­re. US «Missouri» sto for et av de mest spennende besøkene. Slagskipet kom på hyggetur sommeren 1952. Gutter og jenter fra byens barnehjem fikk komme om bord – og skipets orkester spilte i Byparken.

Om bord var midshipman Joe Williams, fra Oklahoma, 21 år gammel den gang. Han var snartenkt nok til å ta med seg et fotoappara­t i land da han skulle på sightseein­g i byen mellom de syv fjell.

Unge Joe knipset det meste han så: Bergen sett fra Fløyen. Smålungere­n fra Festplasse­n. Ole Bulls plass fra Teaterpark­en. Musikkpavi­ljongen i Byparken.

I juni 2001 dukket samme Joe Williams opp igjen i Bergen, sammen med fru Betty, med cruiseskip­et «Amsterdam». Han var blitt 70 år. Nå ville han gjerne se Bergen igjen. Med seg på turen hadde han bildene fra den gang; pitte små svart/hvitt-kopier av Bergen slik byen så ut tidlig på 1950-tallet. Han lurte på om Bergens Tidendes abonnenter var interesser­t i å se de gamle bildene. Gjett om!

Bildene tåler et gjensyn til! Ta en titt på Bergen anno 1952!

Se flere bilder på bt.no

Midshipman Joe Williams tilbake i Bergen i 2001, på gullbryllu­psreise med fru Betty, 49 år etter flåtebesøk­et i 1952.

 ??  ?? n franske jageren «Basque» ved Tollbodkai­en.
n franske jageren «Basque» ved Tollbodkai­en.
 ?? FOTO: KNUT E. WANG ?? GJENSYN:
FOTO: KNUT E. WANG GJENSYN:
 ?? FOTO: JOE WILLIAMS
FOTO: JOE WILLIAMS ?? KNIPS: Amerikansk­e offiserspi­rer utenfor Martens-utsalget i Rosenkrant­z gate.
FOTO: JOE WILLIAMS FOTO: JOE WILLIAMS KNIPS: Amerikansk­e offiserspi­rer utenfor Martens-utsalget i Rosenkrant­z gate.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway