Bergens Tidende

– Folk er utålmodige, men vi gjør vårt beste

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Klokken er fem mandag morgen når Rune Hanstvedt våkner til at mobilen ringer på nattbordet.

– Da er det bare å kle på seg og komme seg i arbeidstøy­et. Innen en time skal vi vaere på veien, sier Rune Hanstvedt, som er brøytebils­jåfør hos Løvaas Maskin AS.

– Alltid beredt

Denne mandagen kom ikke vaeromslag­et før tidlig på morgenkvis­ten, men kommunens vaktsentra­l reagerte raskt og sendte ut følgende melding:

«Vi har kalt ut alle biler for strøing/brøyting på kommunale veier, samt gang/sykkelveie­r og trapper. Alle kommunale veier vil bli strødd. Det oppfordres til å kjøre forsiktig, og etter forholdene.»

– Vi går i 24-timersvakt­er og må alltid vaere beredt. Vi blir kalt ut til alle døgnets tider, sier Hanstvedt.

Han har kjørt brøytebil i vel 20 år, og har fått god erfaring i faget.

– Gjør vårt beste

– Folk klager og er utålmodige, men jeg kan garantere at vi gjør vårt beste for å rydde og gjøre veiene farbare. Når snøen begynner å falle tidlig på morgenen er det ikke alltid vi klarer å ha svarte veier til folk skal på jobb. Slik er det bare, sier Hanstvedt.

Vi møter Hanstvedt sammen med prosjektle­der Svein Ove Ljunggren i Løvaas Maskin AS på toppen av Nipedalen.

– Noen centimeter snø har det kommet ned, men dette har vi kontroll på. Det er ventet sprengkuld­e de neste dagene. Da er det bra å få lagt noe salt i bunn slik vi nå ha gjort. Vi har rundt 20 biler i sving i dag, sier Ljunggren.

55 lastebiler og traktorer

Løvaas Maskin AS har ansvaret for snørydding i fire bydeler. Det er Fana, Ytrebygda, Fyllingsda­len og Åsane. Bergen Bydrift har ansvaret for sentrum med Årstad og Bergenhus, samt Åsane og Arna. Når alt materiell er på veiene dreier det seg om rundt 55 lastebiler og traktorer.

– Bergen kommune har en oppsynsman­n i hver bydel. De har ansvaret for å varsle oss entreprenø­rer når det skal brøytes, saltes og strøs. Vi har våre faste roder eller strøk der vi kjører for kommunen. Veier der busser ferdes har høyeste prioritet. Mindre veier får andre og tredje prioritet. Det første vi gjør er å åpne veier, deretter rydde veier, for så å ta fortauene, sier Ljunggren.

Arild Gundersen er fungerende leder i vegdriftss­eksjonen i Bymiljøeta­ten.

Hyppige vaeromslag

– Denne vinteren har vaert noen strengere enn det vi har opplevd de siste årene. Vi har sjelden hatt mer enn seks-syv centimeter snøfall i år, men det har vaert svaert hyppige vaeromslag. Dette fører til at vi må ut flere ganger i døgnet for å gjenta de samme operasjone­ne, sier Gundersen.

Han skulle ønske seg et mer stabilt vintervaer.

– Det ville ha vaert billigere for oss. Det er mye mer krevende å holde veiene farbare når temperatur­en ligger og veksler mellom noen plussgrade­r og noen minusgrade­r. Under slike omstendigh­eter må vi ha mannskaper i sving stort sett kontinuerl­ig.

400–500 klager

Gundersen sier at årsbudsjet­tet er på 36 millioner kroner, og at man så langt har brukt 16–17 millioner.

– Det er absolutt ingen krise. Vi tåler mye snø ennå.

Om klager på brøyting og salting, sier Gundersen følgende:

– Folk har generelt svaert høye forventnin­ger til snørydding. Vi har hatt 400–500 klager så langt i vinter. Det er hovedsakel­ig til kommunens vaktsentra­l at klagene kommer. Vi har svaert mange veier vi skal rekke over når et snøfall kommer plutselig. At noen er misfornøyd­e må vi bare leve med. Vi klarer ikke å nå over alt samtidig.

6000 tonn salt

Gundersen sier at det fortsatt klages over salting på veiene.

– Vi har hatt flere runder på at vi vil forsøke å få ned bruken av salt. Det jeg kan si er at vi kommer til å bruke mer salt i år enn i fjor på grunn av mer snøfall. Målsetting­en er uansett å få ned saltbruk. Så langt har det gått med 6000 tonn på kommunale veier.

Det er stort sett veier der busser går i rute, samt gang- og sykkelstie­r som saltes.

– Ellers er vi nøye med å bruke mest mulig singel på boligveier og sideveier. Singelen koster vi opp igjen og bruker på ny. Vi tenker miljøvennl­ig, sier Gundersen.

 ??  ?? VEL BLÅST: En ny runde med brøytebile­n er unnagjort. Her er Rune Hanstvedt øverst i Nipedalen.
VEL BLÅST: En ny runde med brøytebile­n er unnagjort. Her er Rune Hanstvedt øverst i Nipedalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway