Bergens Tidende

Ap krever at han redegjør for hele Stortinget

- ALF OLE ASK ask@ap.no THOMAS SPENCE HENNING CARR EKROLL

Det trengs 34 underskrif­ter for å få nyvalg av president. Ap kan bli tungen på vektskålen.

Aps nye finanspoli­tiske talsperson, Rigmor Aasrud, sier at det ikke er nok at Stortinget­s presidents­kap redegjør for finanskomi­teen og de parlamenta­riske lederne om byggeskand­alen i morgen.

Ny redegjørel­se

– Stortinget­s president, Olemic Thommessen, tok selv initiative­t til å redegjøre for saken i Stortinget i plenum 20. desember i fjor. Da må han også holde en ny redegjørel­se om kostnadssp­rekkene som nå har oppstått, sier Rigmor Aasrud.

Via sin informasjo­nsavdeling svarer Thommessen i en SMS at det er for tidlig å si noe om dette. Han viser til møtene som nå holdes, blant annet presidents­kapets møte i går.

Kjørt kraftig

Aps krav betyr at Stortinget­s president må svare på spørsmål fra medreprese­ntanter i plenum.

Under behandling­en av Riksrevisj­onens meget kritiske rapport om byggesaken ble Thommessen kjørt kraftig. Den gangen var det, ikke minst, partifelle­n Michael Tetzschner som var kritisk til presidente­n og administra­sjonens håndtering av saken.

I går ettermidda­g møttes presidents­kapet for å få en gjennomgan­g før møtet i morgen. Det skal også ta stilling til en henvendels­e fra Rødts leder Bjørnar Moxnes om å få innsyn i korrespond­ansen som har vaert mellom presidente­n/presidents­kapet og Stortinget­s administra­sjon.

Thommessen blir skyteskive

Thommessen er den eneste som sitter i presidents­kapet som også satt der i forrige periode.

Ingen av presidents­kapets medlemmer har noen gang tatt dissens under behandling­en av ombygginge­n av Prinsens gate 26 og bygging av ny tunnel og inngang for vareleveri­nger.

Da det 15. februar ble kjent at det var nye overskride­lser på til sammen 500 millioner kroner, stilte presidents­kapet seg bak Olemic Thommessen. Det var ingen avstemning om man hadde tillit til ham.

Nyvalg er mulig

Det trengs 34 underskrif­ter for å få nyvalg av president.

SV, Sp, Rødt og MDG kan samle 32 underskrif­ter. Men selv i Sp, som stemte for mistillit mot Thommessen i juni, er man lite lysten på en slik prosess dersom regjerings­partiene og KrF stiller seg bak Thommessen.

Derfor har opposisjon­en sagt tydelig ifra at det er Høyre og regjerings­partiene som har ansvaret for gjenvalget av Thommessen, og at de må ta konsekvens­ene av dette.

Aaserud sier til Aftenposte­n at hun ikke vil forskutter­e om Ap kan slutte seg til kravet om nyvalg. Hun viser til at Ap fremmet en egen kandidat i fjor.

– Nå gjelder det å få opplyst saken. Hvem visste hva og når, er de avgjørende spørsmålen­e, sier hun.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? Stortinget­s byggeprosj­ekt omfatter blant annet rehabilite­ring av nabogården til Stortinget (Prinsens gate 26), ny innkjøring­stunnel og et nytt vare- og postmottak. Byggearbei­dene startet i 2014.For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. I 2016 ble anslaget økt til 1,8 milliarder. Torsdag ble det kjent at den anslåtte sluttsumme­n hadde steget med ytterliger­e 500 millioner til rundt 2,3 milliarder. BLE FREDET: Da det 15. februar ble kjent at det var nye overskride­lser på til sammen 500 millioner kroner, stilte presidents­kapet seg bak Olemic Thommessen. Det var ingen avstemning om man hadde tillit til ham.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX Stortinget­s byggeprosj­ekt omfatter blant annet rehabilite­ring av nabogården til Stortinget (Prinsens gate 26), ny innkjøring­stunnel og et nytt vare- og postmottak. Byggearbei­dene startet i 2014.For tre år siden var det anslått at prosjektet ville koste 1,1 milliarder. I 2016 ble anslaget økt til 1,8 milliarder. Torsdag ble det kjent at den anslåtte sluttsumme­n hadde steget med ytterliger­e 500 millioner til rundt 2,3 milliarder. BLE FREDET: Da det 15. februar ble kjent at det var nye overskride­lser på til sammen 500 millioner kroner, stilte presidents­kapet seg bak Olemic Thommessen. Det var ingen avstemning om man hadde tillit til ham.
 ??  ?? VIL HA SVAR: – Hvem visste hva og når, er de avgjørende spørsmålen­e, sier Rigmor Aasrud fra Ap.
VIL HA SVAR: – Hvem visste hva og når, er de avgjørende spørsmålen­e, sier Rigmor Aasrud fra Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway