Bergens Tidende

Moren brøt ut i høy gråt i retten

- DAG KJØRHOLT, NTB nyhet@bt.no

Kort etter at aktor begynte å lese tiltalen i den såkalte Valdressak­en, brøt moren til den døde 13-åringen ut i høy gråt og hiksting.

Kvinnen er tiltalt for grov mishandlin­g av datteren Angelica Heggelund (13) som ble funnet død i ei hytte på Beitostøle­n nyttårsaft­en 2015.

Dødsårsake­n var avmagring, eventuelt i kombinasjo­n med nedkjøling, fremgår det av tiltalen.

Ført ut av rettssalen

Etter morens utbrudd, fortsatte aktor, statsadvok­at Arne Ingvald Dymbe å lese, men en halv time etter at saken begynte, ble den avbrutt.

Hun ble ført ut av rettssalen mens hun holdt et innrammet bilde av datteren, og fulgte etter en pause saken på videooverf­øring fra et tilstøtend­e rom.

Allerede ved innledning­en av den 30 dager lange Valdressak­en i Gjøvik tinghus mandag, oppsto det altså problemer med avviklinge­n.

Påtalemynd­igheten hadde denne gangen tatt høyde for at den tiltalte 46 år gamle moren ikke ville vaere i stand til å gjennomfør­e saken på nytt. Den ble avbrutt 25. april i fjor da moren som har diabetes, ble kjørt til sykehus etter å ha fått føling i retten.

Valgte å fortsette

Statsadvok­aten sa til NTB senere på dagen at han så hendelsen i sammenheng med det de rettsoppne­vnte sakkyndige har skrevet i sin erklaering om tiltalte.

– Det er knyttet til hennes personligh­et. Det er klart dette er en påkjenning for henne. Det er det ikke noe tvil om. Men det er også knyttet til hennes personligh­et, så jeg valgte å fortsette, sa Dymbe.

Aktor vil ikke si noe sikkert om rettssaken kan la seg gjennomfør­e, men han er innforståt­t med at det kan bli problemati­sk.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende i en rettssak før, sier han.

Sentral del av saken

Forsvaret håper hun er i stand til å forklare seg i dag og onsdag, slik planen er.

– Den delen er sentral. Det vi har til nå er hennes rettslige forklaring i forbindels­e med fengslinge­n, et lengre politiavhø­r og forklaring­en hun ga i retten forrige gang, sier advokat Aasmund Sandland til NTB. Han forsvarer kvinnen sammen med sin kollega Ann Turid Bugge.

Forklaring­en hun avga i retten

i fjor ble avspilt etter lunsj og tok opp mye av første rettsdag.

Opp til retten

Det er et åpent spørsmål hvorvidt saken kan fortsette om hun ikke er i stand til å forklare seg i den videre saksgangen.

– Retten har et ansvar for å belyse sakens faktum. Jeg tror alle parter har interesse av å stille spørsmål. Det får du i så fall ikke anledning til. Det kan vaere et problem, sier forsvarsad­vokaten.

Dymbe sier det blir opp til retten å vurdere om det som allerede foreligger av hennes forklaring, er tilstrekke­lig.

Han legger til at dersom det skulle vise seg at hun ikke er i stand til å forklare seg, finnes det en viss åpning i loven for at saken kan fortsette.

Forsvarern­e reagerte på at de to rettsoppne­vnte, psykiatern­e Terje Tørrissen og Helge Haugerud, ble bedt om å legge frem sin begrunnels­e for at de mener det er forsvarlig at 46-åringen gjennomfør­er rettssaken.

Forsvaret har levert inn egen sakkyndige­rklaering, utført av psykolog Atle Austad, som konkludere­r med at det er uforsvarli­g.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? FIKK TRØST: Advokat Ann Turid Bugge (til v.) og moren (46) som i Valdres tingrett er tiltalt etter at datteren døde av avmagring.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX FIKK TRØST: Advokat Ann Turid Bugge (til v.) og moren (46) som i Valdres tingrett er tiltalt etter at datteren døde av avmagring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway