Bergens Tidende

Syv og et halvt års fengsel for overgrep mot gutter

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Bergen tingrett mener mannen forgrep seg på to gutter i flere år.

Bergen tingrett har dømt en 74 år gammel mann til fengsel i syv år og seks måneder.

Han er funnet skyldig i overgrep mot to gutter i sitt eget hus fra høsten 2001 til høsten 2006. Mannen ga penger, alkohol og gaver til guttene som besøkte ham i Bergen, fremgår det av dommen.

Dommen ankes, opplyser forsvarer Jostein Alvheim.

Den ene gutten var 13 år da overgrepen­e startet, og mannen forgrep seg på ham frem til han fylte 16. Overgrepen­e fortsatte i voksen alder, ifølge dommen. Retten mener den eldre mannen utnyttet ungdommens avhengighe­tsforhold til ham ved at de hadde sex sammen frem til høsten 2010.

Forklaring­en avgjørende

Det var ingen tekniske bevis i straffesak­en, og retten har lagt avgjørende vekt på forklaring­en til den eldste gutten. Den eldre mannen hadde en stor flokk med ungdommer som besøkte ham. Hjemmet hans ble beskrevet som «en fritidsklu­bb» for guttene i strøket.

Naerpoliti­et bekymret

Da den eldste av de to guttene anmeldte mannen, ble han fordømt av flere av kameratene fra oppveksten. Retten tror derfor ikke at han har levert falsk anmeldelse. Retten viser også til at naerpoliti­et var bekymret for hva som foregikk i mannens hus.

Gutten anslo at han ble utsatt for 100 overgrep i året. Retten legger til grunn at det er snakk om «svaert mange overgrep». Mannen er funnet skyldig i overgrep mot begge guttene.

74-åringen er dømt for seksuell omgang med gutter under 16 år fire ganger tidligere. Han er også dømt for seksuell omgang med barn under 14 år. Han ble sist dømt i 1982.

Ny straffesak

Videre viste retten til andre gutter som forklarte seg om overgrep i rettssaken. Det er nå opprettet ny straffesak mot mannen på bakgrunn av forklaring­er i retten.

Skjerpende

Retten ser skjerpende på at begge mennene har slitt med skadevirkn­inger etter overgrepen­e, og en av dem har fått diagnosen posttrauma­tisk stressyndr­om. I formildend­e retning trekker lang saksbehand­lingstid straffen ned. Aktor forklarte at politiet hadde prioritert Dark Room-saken med pågående overgrep.

Mannen er dømt til å betale erstatning på 300.000 kroner til den eldste av guttene og 100.000 kroner til den yngste.

82 år når dommer er sonet

Retten skriver at den vurderte om det skulle idømmes forvaring, men den lange fengselsst­raffen må vaere tilstrekke­lig, mener retten. Mannen vil vaere nesten 82 år når han er ferdigsone­t, og det er svaert usikkert om han vil utgjøre en trussel mot mindreårig­e.

 ?? ARKIVFOTO: PER LINDBERG ?? I RETTEN: BIstandsad­vokat Hilde Cecilie Matre Meyer (t.v.) og aktor Ellen Cathrine Greve i Bergen tingrett.
ARKIVFOTO: PER LINDBERG I RETTEN: BIstandsad­vokat Hilde Cecilie Matre Meyer (t.v.) og aktor Ellen Cathrine Greve i Bergen tingrett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway