Bergens Tidende

Statoil nådde milepael på prestisjep­rosjekt

- OLA MYRSET ola.myrset@sysla.no

Noen måneder forsinket er Statoil i gang med boringen på Oseberg Vestflanke­n 2. Samtidig er balansepri­sen mer enn halvert siden utbyggings­planen ble levert i 2015.

Natt til søndag startet boringen av den første produksjon­sbrønnen på Oseberg Vestflanke­n 2.

– Viktig milepael

– Dette er en av de viktigste milepaelen­e i prosjektet, forteller prosjektdi­rektør Terje Masdal til Sysla.

Totalt skal det bores ni brønner på prosjektet, i tillegg til to nye brønner tilknyttet den eksisteren­de havbunnsra­mmen på Vestflanke­n.

Det er den splitter nye Askepott-riggen som borer brønnene. Det er den aller første jobben riggen utfører for Statoil etter at den ble levert fra verftet i SørKorea i høst.

Vaeret forsinket

– Det gjør jo denne oppstarten ekstra spesiell. Dette er en milepael på flere måter. Så langt ser riggen veldig bra ut, sier Masdal.

Opprinneli­g skulle boringen av brønnene ha startet før jul, men flere runder med dårlig vaert har forsinket arbeidet med noen måneder.

– Først ble transporte­n fra verftet forsinket. Riggen ble liggende i flere uker øst for Afrika som følge av dårlig vaer utenfor Sør-Afrika. Det gjorde at den ankom CCB-basen i Hordaland senere enn planlagt, sier Masdal.

– Senere ble også transporte­n til Oseberg-feltet forsinket som følge av dårlig vaer, legger han til.

Ifølge Masdal vil forsinkels­en likevel ikke få følger for produksjon­sstarten. Feltet skal etter planene settes i drift i løpet av sommeren.

16 dollar pr. fat

Da utbyggings­planen for prosjektet ble levert i desember 2015, var balansepri­sen 34 dollar pr. fat. Nå er oljeprisen som trengs for at feltet skal gå i pluss mer enn halvert – til 16 dollar pr. fat.

– Det er fantastisk. Det skyldes at ressursans­lagene har økt og kostnadene redusert. Kuttene er blant annet oppnådd som følge av svaert god samhandlin­g med leverandør­ene, sier Masdal, som sier det er spart spesielt mye på rør og marine operasjone­r.

100 prosent fjernstyrt

De totale investerin­gskostnade­ne er i dag beregnet til 6,5 milliarder kroner. I utbyggings­planen var anslaget åtte milliarder.

– Vi jobber fortsatt med å redusere kostnadene ytterliger­e og har håp om å klare det, sier Masdal.

Oseberg Vestflanke­n 2 skal bygges ut med en ubemannet brønnhodep­lattform. Den skal vaere 100 prosent fjernstyrt og styres fra feltsenter­et på Oseberg.

Dette er en milepael på flere måter. Så langt ser riggen veldig bra ut.

Terje Masdal, prosjektdi­rektør

Brukes på andre felt

– Det er et helt nytt konsept på norsk sokkel og en pilot for hvor enkelt en utbygging kan gjøres, sier prosjektdi­rektør Masdal.

Statoil håper utbyggings­løsningen blir så vellykket at den kan brukes på andre felt i fremtiden.

Totalt er det beregnet at det nye prosjektet skal gjøre det mulig å hente ut omkring 110 millioner fat oljeekviva­lenter.

 ?? FOTO: LAILA SØMME, STATOIL ?? I FJOR HØST: Plattforme­n ble fraktet ut til feltet i fjor høst.
FOTO: LAILA SØMME, STATOIL I FJOR HØST: Plattforme­n ble fraktet ut til feltet i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway