Bergens Tidende

Labour vil forbli i tollunion med EU etter brexit

Mandag holdt Labours partileder Jeremy Corbyn en tale hvor han tok til orde for å forbli i tollunion med EU etter brexit. Statsminis­ter Theresa May vil ha Storbritan­nia ut av tollunione­n, men flere innad i partiet hennes er enige med Labour.

- PER THIEMANN per.thiemann@pol.dk

Når Storbritan­nia forlater EU skal landet fortsatt vaere i en permanent tollunion med EU. Det sa Jeremy Corbyn, partileder for opposisjon­spartiet Labour, i en tale mandag.

– Labour ønsker å forhandle på plass en ny, omfattende tollunion mellom Storbritan­nia og EU, sa Jeremy Corbyn.

– Jeg ber parlamenta­rikere fra alle partier som er klare for å sette folkets interesser foran ideologisk­e fantasier, om å støtte oss i forslaget om å få i stand en ny tollunion med EU, sa Labour-lederen.

I likhet med den konservati­ve regjeringe­n går Corbyn inn for at Storbritan­nia skal forlate EUs indre marked, som er et dypere samarbeid som ensretter de individuel­le landenes regelverk slik at varer og personer kan flyte fritt mellom landene. I motsetning til den konservati­ve regjeringe­n vil imidlertid Corbyn at Storbritan­nia fortsetter tollunione­n med EU, slik at britisk import og eksport til og fra EU-landene ikke vil bli pålagt toll og andre avgifter.

– Dette fordi de tjener våre interesser, sa Corbyn, til tross for at dette i så fall innebaerer at EU-domstolen vil ha en viss jurisdiksj­on over Storbritan­nia.

Statsminis­ter Theresa May har derimot insistert på at Storbritan­nia skal forlate både tollunione­n og det indre markedet. Under Corbyns tale mandag kunne en talsperson for statsminis­teren fortelle at May fortsatt står på sitt.

En ekspert vurderer situasjone­n som en milepael i den britiske debatten.

– Med Corbyns tale har de britiske velgerne for første gang fått en melding om et synspunkt som konkret atskiller Labour fra den konservati­ve regjeringe­n i spørsmålet om hva som skal skje når landet forlater EU, sier Matthew Hannay, tidligere politisk rådgiver for den britiske regjeringe­n.

Bekymret for Nord-Irland

I sitt farvel til tollunione­n har Theresa May forklart at fortsatt medlemskap vil forhindre Storbritan­nia i å få i stand egne handelsavt­aler med land som USA og Kina. Det er en mulighet som noen konservati­ve stemmer ser som en av de største fordelene ved å forlate EU. Som medlem av EUs tollunion er landene nemlig forpliktet til å følge EUs handelsavt­aler med andre land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway