Bergens Tidende

Kaos truer Øst-Afrikas stabile sentrum

- EMILIE MAARBJERG MØRK emilie.mork@pol.dk

Etiopierne­s høylytte protester får 16 års strengt politisk styre til å vakle. Mangel på stabilitet er farlig i en av verdens mest krigsherje­de regioner.

Det stabile ankeret på Afrikas horn står overfor store omveltning­er. Etiopierne bor mellom en borgerkrig i Sør-Sudan mot vest, i Eritrea mot nord, i Somalia mot øst og urolighete­r i Kenya mot sør.

Etiopias over 40 forskjelli­ge etniske grupper har ikke kriget mot hverandre på nesten tre tiår, men nå slår den politiske konstellas­jonen som skal holde dem samlet, sprekker. En åpen konflikt kan sende regionen mot kollaps, mener Harry Verhoeven, forsker på statsstruk­tur og konflikt med saerlig fokus på Afrikas horn, ved Georgetown University i Qatar.

– At Etiopia eksplodere­r er det siste man ønsker. Det var ille da Syria eksplodert­e med 20 millioner mennesker, men i Etiopia bor det over 100 millioner. Problemets omfang er potensielt mye større, sier han.

15. februar varslet statsminis­ter Hailemaria­m Desalegn sin avgang – en situasjon landet aldri før har opplevd. Med egne ord ønsker han å lette veien for politiske forandring­er.

Ny unntakstil­stand

Statsminis­terens beslutning kommer etter store protester. Omverdenen har lenge ansett Etiopia som Afrikas stabile vekstmotor, men de to dominerend­e etniske gruppene – oromoene og amharaene – føler seg undertrykt av en liten elite fra Tigray-regionen i det nordlige Etiopia, og av regjeringe­ns systematis­ke overvåking av befolkning­en. De to gruppene er enige om å vaere misfornøyd­e, men uenige om hva som bør gjøres i stedet.

Etter statsminis­terens avgang erklaerte forsvarsmi­nister Siraj Fegessa unntakstil­stand. Den vil i første omgang vare i seks måneder.

– Regjeringe­n har tidligere gjort flere forsøk på å dempe volden, men folk mister fortsatt livet, mange er blitt fordrevet og vår økonomiske infrastruk­tur har vaert skadeliden­de, forklarte ministeren under et pressemøte, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Regjerings­koalisjone­n, som har sittet ved makten siden 1991, ønsker arbeidsro til å finne en avløser for den avgående statsminis­teren. Samtidig vil ingen risikere destabilis­ering av et land som allerede er omringet av borgerkrig­er. Manøveren kan imidlertid slå tilbake på dem, vurderer Ahmed Soliman, forsker på østafrikan­sk politikk ved Chatham House i Storbritan­nia.

– Unntakstil­standen kan lett føre til ytterliger­e misnøye hvis den ikke blir nøye brukt til å lansere og iverksette reformer. Det er fortsatt usikkert hvordan den neste regjerings­konstellas­jonen vil se ut og hvor dypt de følgende reformene vil gå, sier han.

Fra det internasjo­nale samfunnet kan man heller ikke spore utpreget begeistrin­g over forsvarsmi­nisterens erklaering.

– Begrensnin­ger av det etiopiske folks mulighet til å uttrykke seg fredelig sender et signal om at de ikke blir hørt, skriver den amerikansk­e ambassaden i landet i en uttalelse på sine hjemmeside­r.

Ambassaden­s personale har samtidig suspendert alle reiser utenfor hovedstade­n på grunn av uroen.

Ulmende misnøye

Den siste utviklinge­n kan anses som kulminasjo­nen på lang tids misnøye med måten Etiopia styres på.

Man kan holde mange, lange taler om hvordan regjeringe­n har lyktes med å styrke økonomien. Landets industri har skutt i vaeret og de siste ti årene er millioner blitt løftet ut av fattigdom.

Utviklinge­n har imidlertid hatt en pris for hver enkelt etiopier, som har fått faerre reelle demokratis­ke rettighete­r. Ved forrige valg i 2015 klarte regjerings­koalisjone­n, Det etiopiske folks revolusjon­aere demokratis­ke front, å frata opposisjon­en deres siste plass i parlamente­t. Politiske motstander­e er sendt i fengsel uten rettssak, og pressefrih­eten er ifølge den uavhengige organisasj­onen Freedom House ikke-eksisteren­de.

Samtidig kommer ikke veksten de unge til gode. Det er ikke nok jobber til dem. FN forventer at Etiopia vil øke til 190 millioner mennesker i 2050. Paradoksal­t nok har den største folkegrupp­en, oromoene, de dårligste vilkårene.

– En del av kampen er å prøve å sikre oromoenes rettighete­r. De håper å kunne innsette sin leder Lemma Megersa som landets neste statsminis­ter, men den nest største gruppen, amharaerne, vil også gjerne ha et forsøk. Regjeringe­n sjonglerer dermed med mange interesser, sier Ahmed Soliman.

Protester over hele landet

De store forskjelle­ne i levevilkår er tydelige i kontrasten fra Addis Abeba, hvor drosjer og busser navigerer mellom kjøpesentr­e og internasjo­nale hoteller, til landområde­ne hvor tre års tørke har tappet alle ressurser slik at overlevels­e er en daglig kamp, og det er ganske normalt å finne husdyr som har dødd av sult i veikanten.

Tusenvis gikk i gatene i motstand mot myndighete­nes maktmisbru­k. Protestene spredte seg til hele landet, og det forekom voldelige sammenstøt mellom demonstran­ter og politi. I oktober 2016 erklaerte regjeringe­n unntakstil­stand, som varte i ti måneder. Unntakstil­standen ga myndighete­ne autoritet til å fengsle alle som «forstyrret den forfatning­smessige orden». Med andre ord alle som skulle tenke på å gå ut på gaten og demonstrer­e.

Samme mulighet er gitt med den nåvaerende unntakstil­standen. Den gang ga beslutning­en anledning til et utall fengslinge­r, men samtidig stabilitet. Etter opphevelse­n i august i fjor har antallet protester igjen økt, ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project, som analyserer konflikter.

I lys av at regjeringe­n faktisk har lyttet til kritikken, kan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway