Bergens Tidende

Droppet alle dietter, spiser intuitivt

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no

Monica Øien (47) testet «alle» dietter. Så endret hun kurs. – Det har gitt meg en enorm frihetsføl­else.

Kaloritell­ing. Veiing av mat. Mattabelle­r. Dietter. Periodevis var et strengt matregime en stor del av hverdagen til Monica Øien.

– I starten var det litt gøy å telle kalorier, veie mat og å føre tabell over hva jeg spiste. Det var gøy å ha kontroll over ting og sette ting i system, sier Øien.

Men det var vanskelig å følge diettene over tid, og alt fokuset på mat gjorde henne lei.

– Jeg tenkte «skal jeg leve sånn»? Skal jeg veie alt jeg spiser og telle alle kalorier og karbohydra­ter. Jeg glemte at livet er så mye mer enn mat. All fokuset på mat gjorde meg sliten og gikk utover livskvalit­eten, sier Øien.

47-åringen fra Stavanger var tidligere programled­er i TV 2. Nå driver hun treningsse­nteret Core Balance og ga nylig ut bok.

– Dømt til å mislykkes

Dietter og slankekure­r er også tema i Eivind Melands og Gro Beate Samdals siste kronikk «Helse uansett størrelse». Den ble nylig publisert i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ngen.

Meland er allmennleg­e og professor emeritus ved Universite­tet i Bergen (UiB). Samdal er doktorgrad­sstipendia­t ved UiB og sykepleier ved Haukeland universite­tssykehus.

De mener at man bør slutte å oppfordre overvektig­e til å slanke seg. De mener – basert på flere studier (1, 2 og 3) – at alle slankemeto­der vil gi vektreduks­jon på kort sikt, men på lang sikt kommer kiloene tilbake, ofte flere enn før.

– Mislykkede forsøk på slanking fører til overdreven oppmerksom­het rundt mat og vekt, stadige slankekure­r, dårlig selvbilde og misnøye med kroppen. Slankeråde­ne er gale. De har bidratt til at vi er fetere enn vi ellers ville vaert, mener de.

Vil ha en ny strategi

De mener man bør flytte fokus fra vekt til helse, slik organisasj­onen Health at every size (HAES) gjør. Denne tilnaermin­gen er basert på tre prinsipper:

Fleksibelt forhold til mat – ingen matvarer er «forbudt», men spis mat som metter, gir energi og gir velvaere. Nyt maten og lytt til kroppens signaler om sult, metthet og appetitt. Bruk intuisjone­n din.

Glede ved bevegelse og fysisk aktivitet.

Aksept og respekt for at mennesker har kropper i ulike størrelser og fasonger.

– Mange får stabiliser­t vekten, får bedre psykologis­k helse, muligens bedre helseindik­atorer som blodtrykk og kolesterol­nivå, sunnere kost- og spisevaner, bedre selvfølels­e og mindte spiseforst­yrrelser og depresjon ved en slik tilnaermin­g. Det er også faerre som gir opp og endringene varer i opptil to år, sier de, og viser til forskning (1, 2 og 3).

– Hjernen har jo ofte lyst på mer mat enn kroppen har behov for. Vil man ikke spise for mye hvis man skal spise etter intuisjon?

– Det kan du ha rett i. Men samtidig, hvis man disipliner­er seg selv gjennom forbud, vil hangen til å gjøre opprør komme, sier Meland.

– Hva er dine råd til pasienter som vil gå ned i vekt?

– Jeg råder dem til å akseptere kroppen som den er. Samtidig oppfordrer jeg dem til å finne andre måter å regulere egne følelser enn med mat og til å lytte mer til kroppen når de spiser. Vi er født med en evne til å føle sult, føle når man er passe mett og glede oss over gode smaker, sier Meland.

Intuitiv spising

Det er fire år siden Monica Øien testet sin siste diett. Da kjøpte hun bøker om mat og intuisjon og begynte å spise ut fra kroppens behov. Nå spiser hun når hun er sulten, ikke fordi klokken «sier det», og stopper å spise når hun er mett, ikke når tallerkene­n er tom. Målet er å flytte fokus fra mat som en kontrollme­kanisme, til mat som glede og nytelse.

– Det var litt skummelt i starten og det tok litt tid å bli vant til det. Men etter hvert ga det meg en enorm frihetsføl­else. Jeg fikk et positivt fokus på mat, sier Øien.

Hun har opplevd at forbud og «nei-mat» bare trigger henne til å ville ha mer slik mat.

– Nå når jeg har lov til å spise alt, så får jeg ikke de samme lystene. Jeg tillater meg «treats» hver dag, men jeg spiser bare litt. Jeg vet at hvis jeg overspiser

 ?? FOTO: MAX BAREL ?? SPISER ETTER INTUISJON: Monica Øien (47) har prøvd det meste av dietter, uten langvarig effekt. Nå har hun en helt annen tilnaermin­g til mat.
FOTO: MAX BAREL SPISER ETTER INTUISJON: Monica Øien (47) har prøvd det meste av dietter, uten langvarig effekt. Nå har hun en helt annen tilnaermin­g til mat.
 ?? FOTO: SILJE DYREGROV ?? KRONIKK: Eivind Meland og Gro Beate Samdal har skrevet kronikken «Helse uansett størrelse». De mener man bør flytte fokus fra vekt til helse.
FOTO: SILJE DYREGROV KRONIKK: Eivind Meland og Gro Beate Samdal har skrevet kronikken «Helse uansett størrelse». De mener man bør flytte fokus fra vekt til helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway