Bergens Tidende

Geir Henning Hopland (f. 1970)

-

Film- og TV-regissør fra Bergen.

Oppvokst i Sandviken og Åsane.

Har regissert TV-serier som «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?», «Lilyhammer» og «Frikjent».

Har også laget musikkvide­oer og vaert med i NRKs U-redaksjon.

Mandag 26. februar har serien «Advokaten», der han har vaert regissør og konseptuel­l regissør, premiere.

Nå jobber han og kameraten Vidar Magnussen med serien «Magnus» for NRK.

Bosatt i Oslo. for sent hele tiden, og hadde nok fått sparken hadde det ikke vaert for at jeg sa opp, sier Hopland lattermild­t.

Hopland begynte å ta ulike oppdrag i Bergens lille filmbransj­e. Han spurte bandet Poor Rich Ones om han kunne få lage en dokumentar­film om dem, noe han gjorde. Og i 1998 fikk han jobb i NRKs ungdomspro­gram «U», der han måtte levere ukentlige fortelling­er som ble sendt på TV. Da BT intervjuet Hopland, var tittelen på saken «Nerd på opptur».

Rolig fyr

– Jeg var nerd før det var kult. Jeg gikk med fløyelsbuk­ser, strikkegen­ser og sko med borrelås, som jeg ble mobbet for. Jeg var opptatt av musikk og dataspill, og hvis jeg gjorde lekser, var det om natten. Jeg sovnet ofte med klaerne på.

– Ble du mobbet på skolen? – Nei, jeg visste hvordan jeg skulle håndtere de «tøffe» guttene. Jeg jobbet for eksempel på platebutik­ken Platon, og jeg kunne alt om musikk – selv om bandene jeg ikke likte. Jeg kunne alt om Iron Maiden, og da var tøffingene fornøyde, sier Hopland.

Hopland fremstår som en eksepsjone­lt rolig fyr. Han er ikke regissøren som skriker instruksjo­ner til skuespille­rne sine og som løper rundt på settet.

– Det kan koke inni meg, men utad er jeg nesten alltid rolig. Og jeg liker å tøyse mye på jobb – jeg har jo lyst til å skape et bra arbeidsmil­jø. Kanskje jeg er litt som Liverpool-trener Jürgen Klopp, hvis du ser bort fra de eksentrisk­e feiringene hans, sier den svorne Liverpools­upporteren lattermild­t.

Å laere seg regissøryr­ket, har Hopland gjort selv. Hans eneste utdannelse er fortsatt svennebrev­et som tømrer. Han søkte på regissørli­njen på Den Norske Filmskolen på Lillehamme­r, men kom ikke inn.

«Lilyhammer»

– Det gjorde meg fandenivol­dsk. Jeg ville vise dem hva jeg kunne, sier Hopland.

Og noen år senere ble det likevel en tur til Lillehamme­r, da han skulle regissere det han i beste fall trodde kom til å bli en liten kultserie: nemlig «Lilyhammer».

– Jeg hadde aldri trodd at «Lilyhammer» skulle ta såpass av som den gjorde. Jeg hadde trodd den i beste fall skulle bli en liten kultserie.

– Nå har du regissert en serie blant annet med folk fra gigantseri­en «Broen». Hva er forventnin­gene?

– Å treffe like godt som «Broen», skal godt gjøres. Men som tilfellet «Lilyhammer» viser, er dette en veldig lite forutsigba­r bransje. Man vet aldri hva som skjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway