Bergens Tidende

Må få status som nasjonal kulturinst­itusjon

Kriteriene for hva som er en nasjonal institusjo­n, må vaere mer rasjonelle og substansie­lle enn at institusjo­nen er plassert i hovedstade­n.

-

eNorge. Det er derfor prisverdig at forslagene fra ekspertutv­alget som har utredet aktuelle oppgaver for de nye regionene, innebaerer en betydelig desentrali­sering på kulturfelt­et. En rekke kulturoppg­aver som i dag finansiere­s og styres av Kulturdepa­rtementet og Kulturråde­t, foreslås overført til de nye regionene.

DEN NYE REGIONEN på Vestlandet vil, enn så lenge, omfatte Hordaland og Sogn og Fjordane. Hordaland, med Bergen i sin midte, er, sammen med Oslo, landets kulturelle sentrum. Sogn og Fjordane har vaert en kulturell høyborg helt siden de epokegjøre­nde kulturmeld­ingene fra 1970-tallet. Førde-festivalen har blitt et kulturelt «must» for stadig flere, også langt utenfor fylkets grenser.

I Riksantikv­arens tilskudd for 2018 til istandsett­ing av fredede bygg i privat eie, som deles ut av fylkeskomm­unene, er Hordaland budsjettvi­nner. Sogn og Fjordane følger ikke langt etter. Tilskudden­e er en verdsettel­se av den formidable innsatsen private eiere av fredede bygg gjør for landets felles kulturarv. Men årets fordeling viser også hvilke aktive og kompetente kulturminn­emyndighet­er den nye Vestlandsr­egionen kan smykke seg med.

EKSEMPELET FRA kulturminn­efeltet kan tjene som et symbol på den kompetanse som preger kulturpoli­tikken i de to fylkeskomm­unene som nå blir en region. I lys av dette er det min vurdering at den uro over ekspertutv­algets forslag noen kulturlede­re har uttrykt, er lite berettiget. De fleste kulturtilb­ud i Norge tiltrekker seg publikum fra lokalmiljø­et eller fra regionen. Slik virksomhet vil ha langt mer pålitelige støttespil­lere blant lokale og regionale kulturmynd­igheter enn blant kulturbyrå­kratene i Oslo.

Noen kulturtilb­ud har imidlertid utvilsomt nasjonal betydning. De må vaere forankret i forutsigba­r og fullstendi­g statlig finansieri­ng. Foruten Carte Blanche, hører selvsagt både Den Nationale Scene og Musikksels­kapet Harmonien hjemme i denne gruppen.

I kulturmeld­ingen som er under arbeid blir det nå saerlig viktig å klargjøre tydeligere hvilke kriterier som skal avgjøre om en kulturinst­itusjon er nasjonal. Kriteriene må i det minste vaere mer rasjonelle og substansie­lle enn at institusjo­nen er plassert i hovedstade­n.

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? CARTE BLANCHE: Bildet er fra forestilli­ngen «While They Are Floating», som ble vist på Festspille­ne i 2017.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN CARTE BLANCHE: Bildet er fra forestilli­ngen «While They Are Floating», som ble vist på Festspille­ne i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway