Bergens Tidende

Vi trenger mer tid til barna

-

Bemannings­normen tar ikke hensyn til realiteten­e i barnehagen.

Kvalitet krever nye finansieri­ngsformer. Det hjelper ikke med bemannings­norm hvis barnehagee­ierne kutter ned på antall daglige ledere og lar pedagogisk­e ledere overta flere av deres oppgaver.

Kvalitet krever utdanning. Gjennom å øke andelen utdannede på avdelingen­e vil vi sikre kvaliteten på arbeidet samtidig som muligheten­e for veiledning og kompetanse­utvikling av øvrige ansatte øker.

DET NYTTER HELLER ikke å ha finansieri­ngsordning­er som tilsier at alle barnehager må vaere fylt til randen for å få tilskudd, samtidig som vi skal ha mulighet til å ta inn barn etter hvert som de blir ett år, eventuelt ha to opptak i året.

Kompetente barnehagea­nsatte sitter ikke hjemme og venter på å få midlertidi­g jobb ved neste opptak. Det må derfor vaere forutsigba­rhet i tilskuddso­rdningen for både ansatte og eiere. Det krever at vi bruker offentlige penger til beste for barna og barnehagen, ikke på å leie dyre lokaler fra barnehagen­s søstersels­kap, på eiere som kniper inn på personalre­ssursene ved å presse barnetalle­t til det ytterste eller at barnehagee­iere putter tilskudd til de ansattes pensjon i egen lomme.

FOR HVA VIL VI med barnehagen? Vi skal vaere en del av utdannings­løpet, sier regjeringe­n. For små barn går omsorg og laering hånd i hånd. Vi vet at barn som er trygge, laerer mer og utvikler seg til den best mulige utgaven av seg selv.

En trygg og sterk grunnmur gjør dem bedre rustet til skolen og resten av livet. Vi må legge til rette for at vi kan oppfylle det vi ve funker. Men det gjør vi ikke med dagens lover regler, normer og finansieri­ngsordning­er fo barnehagen.

OG DET GJØR vi heller ikke med den foreslåtte bemannings­normen, for det er ikke tat høyde for at det store deler av dagen ikke e full bemanning.

I tillegg til helt vanlige arbeidstak­erret tigheter som åttetimers arbeidsdag, utgjø lunsjpause, ferie, avspaserin­g og sykdom en del av årsaken til det.

FOR Å SIKRE en god start på utdannings­løpe må vi planlegge og samarbeide for å sikre a vi gjør det beste for barna og at vi oppfylle rammeplane­n for barnehager. Vi må bruke tid på forberedel­ser og planer for at vi ska få progresjon på tur, for at vi skal gi barna magiske samlingsst­under eller utviklende formingsak­tiviteter og høytlesing­sstunder Det vi gjør, er gjennomten­kt og del av en pro gresjonspl­an. For å forbedre oss må vi også reflektere og evaluere.

Barnehagel­aerere har fire timer av arbeids tiden sin ukentlig til noe av dette arbeidet, og mange fagarbeide­re og assistente­r bruke 30–60 minutter ukentlig, men mange av os bruker mye fritid også, for det er for lite tid.

Møter må vi også ha, og det må enten leg ges i arbeidstid­en eller på ettermidda­gen men da må vi avspasere den tiden en annen gang (overtidsbe­taling, det liker de faerreste barnehagee­iere).

STADIG VEKK kommer jeg som pedagogisk leder i dilemmaer. Skal jeg prioritere å vaere ti stede med barna eller skrive den individuel­le planen for barnet med spesielle behov elle svare på brevet fra barneverne­t nå?

Skal jeg fortsette å gi det ene barnet som trenger ekstra støtte i språket noen minutte med ekstra språkstimu­lering eller må jeg gripe inn i konflikten mellom to andre barn akkurat nå?

Skal jeg snakke med den moren som er lit bekymret for barnet sitt eller skal jeg fortsette leken med de to barna som endelig har våge seg ut av fanget og inn i kjøkkenkro­ken?

 ??  ?? BARNEHAGE: – Stadig vekk kommer jeg som pedagogisk leder i dilemmaer. Skal jeg prioritere å vaere til stede med barna eller skrive den individ net nå? skriver Toril Kalsås.
BARNEHAGE: – Stadig vekk kommer jeg som pedagogisk leder i dilemmaer. Skal jeg prioritere å vaere til stede med barna eller skrive den individ net nå? skriver Toril Kalsås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway