Bergens Tidende

Det er ikke sikkert at robotene kommer til deg

- ENDRE VALDERSNES

Robotene i eldreomsor­gen skal gi mer tid til den gode samtalen.

Leder for forretning­sutvikling, Atea region vest disse og reagere ved å iverksette handlinger i henhold til forhåndspr­ogrammerte regler.

Robotenes oppgave er ikke først og fremst å vaere medmennesk­er. Digitalise­ring skal bidra til å gi oss alle mer brukertilp­assede innretning­er: «One size» har aldri passet alle.

DET ER BRA AT ØVREBØ sier ja takk til at moderne teknologi skal hjelpe eldreomsor­gen med løft, overvåking og alarmer. I Omsorg

2020, regjeringe­ns plan for omsorgsfel­tet 2015-2020, står det at velferdste­knologi skal vaere en integrert del av tjenesteti­lbudet i omsorgstje­nestene innen

2020. I tusenvis av hjem vil vi se e-låser, komfyrvakt­er og trygghetsa­larmer.

Pakkeløsni­ngene vil ha et fellestrek­k, nemlig fleksibili­tet som gir en trygghet til pårørende, ansatte og brukere etter hvert som behovene endrer seg. Digitalise­ring av helsevesen­et skal, som i resten av samfunnet, bidra til å effektivis­ere tunge manuelle prosesser og avlaste mange av de tunge og farlige jobbene.

EFFEKTIVIS­ERING GJØR at vi får mer tid til å gjøre jobbene vi ønsker å gjøre bedre. Det betyr at vi kan bruke mer ressurser på for eksempel aktivitøre­r, som i dag gjør en fantastisk jobb på institusjo­nene som har midler til dem.

Robotene skal ikke erstatte de varme hendene: Teknologi satt i system gir først og fremst enklere kommunikas­jon til omverdenen.

Dersom vi skal fortsette med eldreomsor­g slik den er i dag, vil det ikke vaere nok hender i 2030 til alle.

Digitale verktøy skal støtte de varme hendene, slik at vi får tid til den gode samtalen.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? E-LÅS: Roboter kan vaere så mangt, blant annet e-lås, komfyrvakt eller trygghetsa­larm, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE E-LÅS: Roboter kan vaere så mangt, blant annet e-lås, komfyrvakt eller trygghetsa­larm, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway