Bergens Tidende

Knut Arild Hareide langet ut på Facebook

-

– Hårreisend­e uttalelser av PU om kirkeasyl på politisk kvarter i dag, skrev KrF-leder Knut Arild Hareide på Facebook i går. – Uttalelsen­e om at det er kirker og bedehus knyttet til Den norske kirke som kan ha kirkeasyl er diskrimine­rende overfor frikirkene og viser manglende kompetanse om dagens kirkelands­kap. Politiet skal ikke ta seg inn med makt i kirkeromme­t uavhengig av kirkesamfu­nn, det må respektere­s, skriver Hareide.

etter at dette hadde skjedd, sier Rotevatn, som ellers henviser til statssekre­taerkolleg­a Torkil Åmland (Frp).

– Forstår ikke

Politiet har karakteris­ert aksjonen på Fitjar som «meget vellykket». De er klare på at bygget ikke kan kalles kirke eller bedehus.

Både menigheten selv og biskop Halvor Nordhaug er sterkt uenige. De viser til at huset var bygd som et kirkebygg, at det alltid har vaert brukt som det, og at det aldri er blitt avvigslet. Huset er ikke blitt omregulert, og i matrikkele­n er det registrert som «menighetsh­us/bedehus».

Åsta Årøen i Hordaland Venstre forstår ikke politiets vurdering.

– Det er ganske innlysende at dette er et kirkebygg, og biskopen har forklart godt hvorfor. Jeg forstår ikke rettsanven­delsen i det hele tatt, sier Årøen.

– Endring eller uvitenhet?

Generalsek­retaer Berit Hagen Agøy i Mellomkirk­elig råd har hatt omfattende kontakt med myndighete­ne om kirkeasyl, politiet inkludert.

Agøy forteller at det var en bred og grundig diskusjon i

2014, og at det ble en ny diskusjon i 2016, i kjølvannet av den store asylanttil­strømminge­n:

– Regjeringe­n fryktet at mange avslag på asylsøknad­er i

2016 kunne føre til omfattende bruk av kirkeasyl. Det skjedde aldri, men vi hadde en felles forståelse med politiet om hvordan det eventuelt skulle håndteres. Politiet var den gang opptatt av å holde seg til retningsli­njene, sier Agøy.

– Er du da overrasket over at politiet nå aksjonerte mot en familie i det som menigheten selv sier er et kirkerom?

– Ja, jeg er overrasket, fordi vi hadde en forståelse av at politiet ville respektere retningsli­njene. Jeg vet ikke om dette innebaerer en politikken­dring, eller om det er utslag av uvitenhet, sier Agøy.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway