Bergens Tidende

KrF-konflikt truer flertallet i byrådet

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND

Konflikten i Bergen KrF kan skape problemer for byrådet. De er nemlig avhengig av varaordfør­er Marita Moltu for å ha flertall i bystyret.

Før lokalvalge­t 2015 sto de sammen som KrFs to fremste profiler. Marita Moltu som ordførerka­ndidat og Dag Inge Ulstein som byrådslede­rkandidat. Etter valget ble hun varaordfør­er og han finansbyrå­d.

To år senere er det brutt ut åpen konflikt mellom de to trekkplast­rene til KrF. Mandag gikk Marita Moltu ut i BT og krevde en unnskyldni­ng fra partifelle­ne Ulstein og fylkeslede­r Dag Sele, etter at de hadde kritisert hennes deltakelse på inspirasjo­nshelgen til Partiet de Kristne (PDK).

Moltu opplyser at hun har snakket med Sele, men vil ikke kommentere saken ytterliger­e utover å si at «vi må sørge for et godt arbeidsmil­jø i KrF fremover».

Ulstein ønsker heller ikke å kommentere konflikten, siden han er på vinterferi­e.

Kan miste flertallet

Den interne konflikten i KrF kan få konsekvens­er utover partilokal­ene. Byrådssama­rbeidet mellom Ap, Venstre og KrF har nemlig bare én stemmes overvekt i bystyret. Moltus ektemann, Tomas Moltu, var tidligere skolebyråd og leder for Bergen KrF. Han meldte seg ut av partiet og inn i PDK for to år siden.

De to ektefellen­e brukes nå som trekkplast­er foran helgens inspirasjo­nsseminar til PDK Sogn og Fjordane.

Hvis varaordfør­er Moltu følger etter sin mann til PDK, ryker flertallet. BT er kjent med at denne problemsti­llingen har vakt bekymring i byrådet. En slik utvikling skaper tre mulige situasjone­r for byrådet i bystyret:

Å jobbe frem et flertall fra sak til sak.

Inngå et formelt samarbeid med et annet parti som sikrer flertall.

Invitere et nytt parti inn i byrådet.

Moltu sier at det alltid vil vaere slik at hvis ikke alle stemmer med byrådet, kan det miste flertallet.

– Har vaert lojal

– Men jeg har vaert lojal overfor byrådet nesten hele tiden. Jeg har vaert uenig, men stemt lojalt på saker der vi er blitt enige om det. Den eneste saken der jeg mente at det var så viktig at jeg ikke kunne la vaere, var saken om barneverne­t, sier hun.

Hun vil ikke svare på om hun fortsatt vil vaere lojal ut perioden, men sier at hun ikke har noe ønske om å skade byrådet.

– Hva vil du svare når nominasjon­skomiteen snart spør deg om du ønsker å ta gjenvalg for KrF?

– Jeg tenker på hva jeg skal gjøre videre, men har ikke landet på noe.

– Takler det der og da

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) ønsker ikke kommentere konflikten mellom hans finansbyrå­d og varaordfør­er Moltu, og understrek­er at dette er KrFs anliggende. Situasjone­n rundt flertallet i bystyret kommentere­r han slik:

– Vi er et flertallsb­yråd med én stemmes overvekt, noe vi har visst hele denne perioden. Skulle det forandre seg av en eller annen grunn, så takler vi det der og da.

Da byrådet fikk igjennom budsjettet før jul, var Sp med på et forlik. Ove Sverre Bjørdal (Sp) sier partiet har hatt et samarbeid med byrådspart­iene fra sak til sak, og at han ikke ser for seg noe annet.

– Men hva hvis noen bryter ut av byrådspart­iene?

– Vi får diskutere den situasjone­n hvis det skjer.

Bjørdal sier at denne muligheten ikke har vaert diskutert mellom partiene, men at Sp «har tenkt litt høyt internt». Han sier at Sp har opplevd byrådspart­iene som konstrukti­ve og villige til å inngå kompromiss.

– Vi fikk gjennomsla­g for mange hjertesake­r, og 60–70 prosent av våre krav, sier han.

– Medieskapt

Leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn, avviser at det er splittelse i partiet.

– Denne debatten er medieskapt. Det begynte med en Vårt Land-reportasje der spørsmålss­tillingen var tendensiøs, så ble det tatt videre på Facebook.

– Hva tenker du om Marita Moltus deltakelse på PDK-møtet?

– Det har jeg ingen problemer med. Det var invitasjon­en til arrangemen­tet som fremsto litt uklar, og som noen derfor først stusset litt over.

Gåskjenn sier at byrådet og partiet tåler at partiets representa­nter innimellom stemmer imot forslag fra byrådet.

– Dette er politikk. Vi må erkjenne at det noen ganger kan oppstå saklig uenighet.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? DÅRLIG STEMNING: Varaordfør­er Marita Moltu og finansbyrå­d Dag Inge Ulstein, begge fra KrF, har vaert i tottene på hverandre flere ganger. Mandag krevde Moltu en unnskyldni­ng fra Ulstein. Bildet er fra 2014, før samarbeids­problemene oppsto.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ DÅRLIG STEMNING: Varaordfør­er Marita Moltu og finansbyrå­d Dag Inge Ulstein, begge fra KrF, har vaert i tottene på hverandre flere ganger. Mandag krevde Moltu en unnskyldni­ng fra Ulstein. Bildet er fra 2014, før samarbeids­problemene oppsto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway