Bergens Tidende

Bekjemper frost med pistol og støvsuger

I en bolig på Ny-paradis jobber rørleggern­e Martin Øybost og Thomas Nikolaisen på spreng. Meldingene om frosne rør er begynt å tikke inn til forsikring­sselskapen­e.

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

eEieren av huset våknet nemlig opp til tette rør onsdag på grunn av frost etter nattens sprengkuld­e.

Varmluftsp­istol på badet

– Vi kommer nok til å holde på noen timer. Det er tre rør som har gått tett. Akkurat nå har vi to rør igjen, sier Øybost i Gården rørleggers­ervice AS.

Akkurat denne boligen har et såkalt rør-i-rør-system. Fordelen med det er at det skal mer til før rørene blir ødelagt av frosten, sammenlign­et med kobberrør. Ulempen er at det tar lang tid å tine dem opp.

– Vi har satt på en varmluftsp­istol på badet. I vaskeromme­t på andre siden av huset, kobler vi på en støvsuger. Hensikten er at varmen skal suges gjennom rørene og tine opp isen, sier Øybost.

Begynt å tikke inn

Kuldebølge­n slo inn over Vestlandet for fullt tirsdag ettermidda­g. Fremdeles har vi kalde døgn foran oss. I Bergen er det først ventet plussgrade­r i neste uke.

Tirsdag skrev BT at både rørleggere og forsikring­sselskaper advarer folk om at kulden kan føre til store og kostbare skader på rørsysteme­ne.

Etter en kald natt med lave temperatur­er og mye vind, har skademeldi­ngene allerede begynt å tikke inn.

Forventer økning

– Onsdag formiddag har vi fått inn nesten 100 meldinger om frostskade­r de siste døgnene. Vi regner med at rundt en tredjedel av disse er fra Vestlandet, sier kommunikas­jonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende forsikring.

Også Gjensidige og Tryg forsikring melder om økt pågang. Alle forventer at skademeldi­ngene vil øke betrakteli­g de neste dagene. Flere av skadene oppstår nemlig først når temperatur­ene begynner å stige.

– Det er ofte når mildvaeret er tilbake, og isen i rørene tiner, at vannet strømmer ut og gjør skade, sier kommunikas­jonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Vinden kan gjøre det verre

De lave temperatur­ene fikk følge av kraftig vind i Bergen tirsdag kveld og onsdag morgen. Vinden kan gjøre skadeomfan­get større.

– Vi ble litt bekymret da det blåste opp i går. Vind og frost er en lei kombinasjo­n. Vinden presser kulden inn i bygningene, sier Slettemoen hos Frende.

Det viktigste rådet fra forsikring­sselskapen­e er fortsatt det samme: sørge for å ha på nok varme.

– Det gjelder spesielt i rom hvor det er rør som kan fryse. I tillegg er det viktig å sjekke hytter og fritidsbol­iger med innlagt vann. Her er det viktig å stenge hovedkrane­n om en reiser vekk, sier Voll i Gjensidige.

Har man ikke tatt riktige forholdsre­gler risikerer man å måtte dekke deler av skadene selv, til tross for at slike skader vanligvis dekkes av forsikring­en.

– I snitt koster en frostskade i en privatboli­g naermere 70.000 kroner å utbedre, sier direktør Espen Opedal i Tryg forsikring.

Advarer mot høy varme

Rørlegger Øybost forteller at huseieren på Ny-paradis i akkurat dette tilfellet ikke kunne gjort så mye annerledes.

– Rørene her har frosset tidligere. De ligger trolig tett mot veggen, i et område som er utsatt for kald luft. En løsning på lengre sikt vil vaere å flytte rørene, sier han.

Det er mulig å tine opp frosne rør selv, men Øybost sier man bør ha en viss peiling før man begir seg ut på oppgaven.

– Rør-i-rør-system tåler ikke så høy varme. Det er derfor det tar lang tid å tine dem opp. Bruker man for høy varme risikerer man å ødelegge dem, sier han.

– Håper vi slipper overtid

I tillegg kan det vaere skjulte skader på rørene i veggen. Risikoen er at vannet kan strømme ut gjennom sprekkene etter at isen har tint.

Onsdag har rørleggerf­irmaet flere ansatte ute på jobber for å tine opp tette rør, og de er forberedt på at de neste dagene kan medføre en del overtid.

– Jeg håper vi slipper det, men dette er jo første dagen etter at det ble skikkelig kaldt. Og det er sjelden den første dagen er den verste, sier Øybost.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway