Bergens Tidende

Triller på varmeovn i sibirkulde­n

- LINNEA SKARE OSKARSEN linnea.skare.oskarsen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Innbyggern­e i kuldehulle­t nord for Bergen tror sentrumsbo­erne sliter mer enn dem i Sibir-kulden.

– Vi har laert oss å leve med det, sier Jarle Blindheim.

Noen mil nordover fra Bergen, litt øst og oppover ligger den vesle bygden Blindheim.

– Sibirvinte­ren er her

Blindheim kommer gående med en trillebår langs bilveien. I blåsten minner han om en Aukrust-karakter: Ansiktet er halvveis skjult av skjerfet og luen er trukket godt nedover ørene. I trillebåre­n ligger det en varmeovn.

– Det må til ettersom sibirvinte­ren er her, sier han og smiler.

Blindheim har to hus i bygden, det ene ligger i noenlunde ly fra den piskende østavinden, men det andre er utsatt. Da termostate­n i kjelleren viste fire grader var det på tide med oppvarming. I barndommen opplevde han frostskade­r i hjemmet og vil nå vaere føre var.

– Verre i sentrum

– Det er forebyggen­de, men det er klart at hvis dette vaeret fortsetter må man passe på, sier han.

Blindheim er oppvokst på stedet og forklarer at han trives godt i den vesle jordbruksb­ygden naer Gaupås, selv om kulden ofte melder seg.

– Vi har laert oss å leve med det. Jeg tror det er verre for mange inne i sentrum som ikke var klare for dette vaeret.

På Gaupås viser gradestokk­en minus 13, men de kraftige vindkasten­e får det til å føles mye kaldere. Luften er knusktørr og det river litt i lungene for hvert åndedrag.

Kjent kuldehull

Et lite stykke unna oss står Ester Karin Hjertø og Kirsti Dybvik og venter på bussen ved Gaupåsvege­n busstopp. De lar seg ikke affisere nevneverdi­g av vindkasten­e.

– Dette er jo ingenting. Da jeg vokste opp var det over 30 minus her. Den gang kunne man stå på skøyter på isen her ute, sier Hjertø og peker mot Gaupåsvatn­et.

Kjent kuldehull

Det er ikke første gang BT skriver om frosne tilstander på Gaupås, og omtaler stedet som et kuldehull. Ved flere anledninge­r har bygden hatt de laveste temperatur­ene i bergensomr­ådet.

– Men hvorfor er det så kaldt akkurat på Gaupås?

– Terrenget har mye å si. Kald luft lagrer seg i lokale søkk som Gaupås. Det er ikke mye varm luft i området og dermed ikke mye utskifting av luftmassen­e, forklarer vakthavend­e meteorolog ved Vervarslin­ga på Vestlandet, Anne Solveig Andersen.

 ??  ?? DRØYE VINDKAST: – Det er periodevis litt ekstremt nå. Så man får kle seg godt og holde varmen, sier Jarle Blindheim.
DRØYE VINDKAST: – Det er periodevis litt ekstremt nå. Så man får kle seg godt og holde varmen, sier Jarle Blindheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway